HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2010.08.04. 12:20 Myzus

Tudod e a kalciumról?...

A kalcium a testet felépítő ásványi anyagok közül az egyik legfontosabb: nagy tömegben van jelen a csontokban és a fogakban, kis mennyiségben elengedhetetlenül szükséges a szívizom, az egyéb izomzat, az idegrostok és a sejtfal működéséhez.

Az átlagosnál jóval több kalciumot igényel a szervezet csecsemőkorban, a terhesség és a szoptatás idején. A kalciumnak a bélből való felszívódásához D-vitaminra van szükség, hiánya rachitist, angolkórt okoz, a baj lényege, hogy a csontok - mésztartalmuk csökkent volta miatt - gyengék.

Az ésszerűen megválasztott táplálék megfelelő mennyiségű kalciumot tartalmaz, mely a csecsemő, a várandós és szoptató anya fokozott szükségletét is kielégíti. Sok kalcium van a tejben és sajtban, sokkal kevesebb számos gyümölcsben és főzelékben.

Kalciumhiány esetében nem annyira a bevitelt kell fokozni, hanem az alaphelyzetet rendbe hozni (vitaminhiány, elhúzódó hasmenés, hibás táplálás stb.). Az alapbaj rendezése nélkül adott kalciumot a bél nem szívja fel, az egész mennyiség kiürül a széklettel. Ha a kalciumhiányt gyorsan kell megszüntetni, az orvos injekcióban adja be a kalciumot.

~¤~

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr452197987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása