HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2009.10.04. 10:26 Myzus

Tudod e Hollandiáról...

 

...hogy egy vizes ország?

Hollandia a gátak, csatorák és szélmalmok földje. Terűlete 18,41 százalékát víz teszi ki. Ennek ellenére Hollandia a világon csak a negyedik "legvizesebb" ország. Az első helyet a Bahama-szigetek foglalják el (27,56%) a második helyen Bissau-Guinea áll (22,48%), a harmadik helyen pedig Malawit tartják számon (20,49%).Holladia egész területe 41 526 négyzetkilométer, még a felét sem teszi ki hazánk területének. Ebből 33 883 négyzetkilométer szárazföld, ám ennek is 27 százaléka a tenger szintje alatt helyezkedik el. A természet minden ellenállása dacára egyre növekszik a hullámoktól elhódított földterületek nagysága, főként a gátak és a szélmalmok  modern változatainak köszönhetően. Ennek következtében a 13. század óta az ország teljes területének tíz százalékát sikerült mentesíteni a víztől úgynevezett polderk (ármentesített mályföldek) alakjában. Ezeken gátak közé szorított mesterséges  tavak nyújóznak, amelyeket szivattyúzó szélmalmok és vízlevezető csatornák veszik körül. Holladiának azonban nemcsak a tengerrel kell viaskodnia, az ország területén ugyanis három folyó is a tengerbe torkollik, a Rajna, A Maas  és a Schelde mentén gátakkal kell védekezni a pusztító árvizek ellen.

-*-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr911426400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.