HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2009.11.07. 13:26 Myzus

Tudod e melyik volt az első sorozatban gyártott magyar TV készülék?


 
Orion AT501   
  
      Az Orion a magyar elektronikai ipar meghatározó gyára volt. A második világháború előtt és után az Orion rádiók nemzetközi hírnévre tettek szert.

      A vállalat elődjének a Kremeneczky János által 1913-ban alapított Magyar Wolframlámpagyár tekinthető. 1917-ben az Egyesült Izzó részesedést vásárol a gyárban. Kremeneczky 1924-ben egy új céget alapított „Orion Villamossági Rt.” néven, majd a két vállalatot, az Egyesült Izzó kivásárlásával 1926-ban „Magyar Wolframlámpa Kremeneczky János Rt.” néven egyesítette. 1931-ben az Egyesült Izzó az egész vállalatot felvásárolta.

      A gyár két fő profilja az 1925-ben indult rádiógyártás és az üveg- és vákuumtechnikai termékek (ampullák, termoszok) gyártása volt. Az Egyesült Izzó befektetésének köszönhetően a rádiógyártás hamar felfutott és igen jelentős volt az export.

      1956 után az ország vezetése a közhangulat javítása érdekében fontosnak tartotta a televíziós adás megindítását. Az Orion gyár kapta feladatul a hazai vevőkészülék gyártás megindítását. Rohamos fejlesztőmunka eredményeként született meg az első hazai gyártású TV készülék, az Orion AT501.

      Az Orion AT501 volt az első sorozatban gyártott magyar televízió-vevőkészülék. Az 1956 után az induló kísérleti TV adásokkal egyidőben az Orion kapta feladatul egy sorozatban gyártható vevőkészülék kifejlesztését. Ennek a munkának eredménye lett az AT501 típusszámot viselő készülék.

      A magyar televíziózás viszonylag kései indulása azt eredményezte, hogy ekkorra már minden fontos TV vételtechnikai megoldás kiforrottnak volt tekinthető, így az AT501 nem tartalmazott semmilyen műszaki újdonságot. Az eddig csak rádiókészülékekeket gyártó magyar szórakoztató-elektronikai ipart azonban mindenképpen új feladat elé állította. Sem az alkatrészgyártás, sem a készülékgyártás nem volt felkészült, így ez a készülék még jelentős számú külföldi alkatrészt tartalmazott. Mivel az 1956-ot követő konszolidációs folyamatban a politikai vezetés kiemelt szerepet szánt a televíziózásnak, ezért lehetőség volt – legalább is a gyártás kezdetén – nyugati import alkatrészek beszerzésére.

      A készülék műszaki felépítése tükrözi az akkori viszonyokat. Eredetileg az AT501 két csatorna vételére volt alkalmas, a későbbi – más tekintetben egyébként azonos – AT501M már egy 12 csatornás dobváltót tartalmazott. A négyfokozatú középfrekvenciás fokozat különösen nagy erősítéssel rendelkezett a gyenge adóhálózat ellensúlyozására. A készülék csak a magyar hangnorma szerinti adásokat vette, de a nyugati határszélen gyorsan megszülettek a házilagos átalakítások az osztrák adók vételére.

-*-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr421507011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása