HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2009.12.12. 12:46 Myzus

Tudod e, hogy a nőstény gorillákat is eléri a klimax...

 


 A chicagói Brookfield Állatkert által vezetett, 17 észak-amerikai állatkert gorilláin végzett vizsgálat szolgáltatta az első bizonyítékot, hogy a gorilláknál is megfigyelhető a menopauza, vagyis az az életszakasz, amikor abbamarad a peteérés, illetve a menstruáció. A fölfedezés segíthet az állatkerteknek, hogy jobban gondozhassák idősödő nőstény gorilláikat, és megváltoztathatja az evolúcióbiológusok felfogását az emberi menopauzáról.

Sok biológus úgy véli, hogy a menopauza azért alakult ki az evolúció folyamán, hogy az ember nagymamáknak több idejük maradjon és így segíthessenek az unokáikról való gondoskodásban.

Az új eredmények cáfolni látszanak ezt az ún. „nagymamaelméletet”, mivel a vadon élő nőstény gorillák elvándorolnak családcsoportjukból, és nem törik össze magukat, hogy gondozhassák unokáikat.

Így elképzelhető, hogy a menopauza létrejöttének oka nem evolúciós adaptáció, hanem csupán azért alakult ki, mert az emberek és a fogságban tartott gorillák hosszabb ideig élnek.

Úgy vélik, hogy a fogságban tartott legidősebb gorilla a dallasi állatkert 51 éves Jennyje. Ő is egyike volt a tanulmányba bevont 30 gorillának, és beletartozott az idősebb gorilláknak abba a 23 százalékba, amely már átesett a menopauzán, amikor a kutatók megmérték a gorillák hormonszintjét.

Az idősebb gorillák másik 32 százaléka több hónapon át szabálytalan hormonszintet mutatott, ami azt jelzi, hogy valószínűleg ők is közelednek a menopauzához.

A menopauzán átesett gorillák átlagos életkora 44 év volt. Az amerikai nőknél nagyjából 51 éves korban következik be a menopauza.

~¤~

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr211592242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása