HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2009.12.12. 12:38 Myzus

Tudod e mi a húsevő növények halálos trükkje?...

 

Francia kutatók kimutatták, hogy a húsevő növények által kiválasztott emésztőnedv ragadós fonalakat hoz létre, és futóhomokhoz hasonlóan nyeli el a balszerencsés áldozatokat.

A húsevő növények rovarokat és más apró állatkákat ejtenek csapdába, és emésztenek meg. Ezzel a zsákmánnyal egészítik ki szűkös étrendjüket az általában tápanyagszegény talajon élő növények.

A legismertebb húsevő növény a Vénusz-légycsapó, de rajta kívül számos másféle ragadozó növény létezik. Ilyenek az Ázsia trópusi területein élő kancsókák (Nepenthes-fajok), amelyek nektárral teli kancsókra hasonlítanak, bár pontosabb lenne nagy, emésztőnedvvel teli szájként leírni őket.

Aktív nyálka

Egészen mostanáig úgy vélték, hogy a kancsókákhoz csalogatott rovarok a zsákmányejtő szerv belső oldalának síkos felülete miatt nem tudnak kimászni, és megszabadulni a növénytől. A kancsóban lévő folyadékot egyszerű „nyálnak” gondolták, amely csak a zsákmány megemésztésében játszik szerepet.

Francia kutatók azonban fölfedezték, hogy ez a nyálka aktívan hozzájárul az áldozatok elfogásához is. Laurence Gaume, a Montpellier-i Egyetem biológusa és Yoel Forterre, a Marseille-i Egyetem fizikusa a Borneó őserdeiben élő Nepenthes rafflesiana kancsókából származó folyadékkal kísérletezett.

Nagy sebességű videofelvételekkel kimutatták, hogy a nyálkás anyagból menekülni próbáló legyek nagyon hamar mozgásképtelenné válnak. Úgy néz ki, hogy a halálos folyadékból kiváló ragacsos fonalak fogságába esnek.

A növényi nedv elasztikus állaga miatt a futóhomokhoz hasonlít. Minél hevesebben kapálóznak a rovarok a folyadékban, annál jobban csapdába esnek. Egyetlen esélyük lenne a folyadékból való szabadulásra, ha lassan mozognának, de a kancsóba pottyant rovarok pánikba esnek, ezért rendszerint erőteljesen vergődnek.

A kutatók feltételezése szerint mostani felfedezéseik más Nepenthes-fajokra (legalább 86 növényfaj tartozik ide) is érvényesek. „Az emésztőnedv működésének és a viselkedéséért felelős molekuláknak az alaposabb megismerése hozzájárulhat a hasonlóan elasztikus folyadékok, például különféle nyálkák és a vér sajátosságainak jobb megértéséhez. Ez pedig fényt deríthet sokféle jelenségre, így a csigák és kagylók mászására vagy a hímivarsejtek mozgására a női ivarszervben” - mondta Forterre.

Akad még egy izgalmas rejtély. A kancsókákban egész életközösség él anélkül, hogy belecsúszna a nyálba. Így például különféle szúnyoglárvák táplálkoznak a törmelékből és gyorsítják fel a beesett áldozatok lebomlását. Egy karolópókfaj pedig egyenesen belemászik zsákmányért a folyadékba, majd minden baj nélkül kijön a kancsóka más állatokra nézve halálos ”tavából”. Gaume úgy véli, további terepi és laboratóriumi megfigyelések szükségesek ahhoz, hogy kiderítsük miként cselezik ki ezek az ízeltlábúak a kancsóka csapdáját.

~¤~

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr231592232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása