HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2009.12.12. 13:13 Myzus

Tudod e mi okozza a viszketést?...

 

A viszketés igen kellemetlen érzés, ami azt a vágyat gerjeszti az emberben, hogy (bár nem illendő viselkedés,) mégis reflexszerűen elkezdjen vakarózni. Vajon mi az okozója ennek az érzésnek, mi váltja ki, és hogyan lehet megszűntetni ezt a kellemtelen tünetet?

A modern tudomány kimutatta, hogy a viszketés érzése nagyban hasonlít ahhoz a fájdalom érzethez, amely előfordulhat egészséges embereknél, például terhesség idején, de érezhetjük egyszerű bőrszárazság esetén is. A bőr kiszáradása miatti viszketés egyik leggyakoribb oka abban keresendő, hogy a felső hámréteg kiszárad, a hámsejtek összetöpörödnek, kapcsolatuk fellazul, ezáltal a bőr érdes, repedezett lesz és hámlik. Rendszerint hiányzik a bőrfelszíni zsírréteg, amit a faggyúmirigyek termelnek, s nincs, ami a kiszáradást megakadályozná. Bőrünk viszkethet egyetlen pontban is, de az érzet több testtájékot is érinthet.

Előfordul azonban, hogy ez a rossz érzés hosszú időn keresztül is fennáll, ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni, hogy részletes és alapos kivizsgálással kideríthessék, mi okozza azt. A bőr szárazságán kívül számtalan betegség is okozója lehet a viszketésnek, amelyek rontják az ember életminőségét, mint például májbetegség, pikkelysömör, veseelégtelenség, ekcéma vagy morfium mellékhatása, de okozhatják élősködők, tetű, rüh. Kutatások bebizonyították, hogy az agy kontrollálja a felé érkező ingereket, és ebben az esetben olyan mozdulatsorra ad ki utasítást, amely interakciót indít el a vakarás és a viszketés között. A viszketés zavaró lehet, sokaknál alvási rendellenességet okozhat, a vakarózás pedig hegesedéshez vezethet, ami nyomot hagy a bőrön.

A bőr kötőszövetében találhatók az úgynevezett hízósejtek, amelyek számos, többek között viszketéskeltő anyagokat hordoznak, s megfelelő ingerre ezeket kibocsátják magukból. A viszketés lényegében fájdalomérzés, csökkent mértékben. Vízhajtó hatású anyagok, a koffein, tein, az alkohol és gyógyszerek is kiszáríthatják a szervezetet, így a bőrt is. A bőr kiszáradása megelőzhető kellő mennyiségű folyadék fogyasztásával, melegvizes kádfürdő helyett zuhanyozással, s ajánlatos bőrkímélő tisztálkodó szerek illetve mosogatásnál kesztyű használata.

A viszketés kellemtelenebb formája, ha azt állati élősködő vagy betegség okozza. A rühatkafertőzés okozta viszketésre jellemző, hogy este az ágy melegében a legerőteljesebb. A fertőzést kezeléssel, rühellenes készítményekkel meg lehet szüntetni. A külső terápia mellett fontos a ruhanemű, ágynemű „fertőtlenítése" (melegvizes mosás, vasalás, szellőztetés) is. A fejtetű a hajas fejbőrön telepedik meg, a fejbőr kínzóan viszket és gyulladt. A hajszálakon, főleg a tarkótájékon és a fül mögött körülbelül 1 milliméteres szürkés serkék jelennek meg. Jellemzően csak nagyon rossz higiéniás körülmények között fordul elő. A lapostetű a fanszőrzetben, ritkán a hónalj és hasfal szőrében él. Csecsemőkön, kisgyermekeken a szempillaszőrökön is megtelepedhet. A ruhatetű-fertőzést jelenteni kell és sterilezést is igényel.

A viszketés talán második leggyakoribb oka valamilyen, általában idült gyulladásos bőrbetegség, mint a csalánkiütés (vörös „hólyagok" keletkeznek a bőrön), de viszkethetünk ekcéma miatt is.


(Szabados Melinda, National Geographic Online)

~¤~

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr611592294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása