HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2009.12.19. 12:12 Myzus

Tudod e a vegetáriánus táplálkozásról?...

Vegetáriánus táplálkozás előnyei és hátrányai.


Egyik népszerű jelenségek közé tartozik az egészséges életmód témában. Annak ellenére, hogy népszerű sokan nem tudják, hogy az igazi szigorú vegetarianizmusnak komoly ideológiai hátterei vannak. Többről szól, mint pusztán arról, hogy csak zöldségeket meg gyümölcsöket együnk. Természetesen, mint mindennek, a vegetarianizmusnak is vannak előnyei meg hátrányai. A szigorú vegetarianizmust nehéz betartani, nagyon komoly önfegyelmet igényel és vannak hátrányai is.

Ezért is általában az emberek nem a szigorúbb változatot követik hanem, egyéb, mondhatni álváltozatokat.

A vegetarianizmus két fontos alapelve van. Egyik, hogy ne ölj. Ezért se esznek a vegetáriánusok állati eredetű ételeket.

Másik, hogy élj egészségesen. Ezért nem dohányoznak, nem kávéznak, és jóval többet sportolnak mint az átlag emberek és megfontoltan, mérsékelten táplálkoznak. Ezért is, mert jobban odafigyelnek a táplálkozásra, a sportos életmódra, sokkal kisebb a szív és érrendszeri betegségek, elhízás, daganatos betegségek vagy éppen a magas koleszterin szintből származó betegségek kialakulásának az esélye közöttük.

Tehát ezek mindenféleképpen az előnyök közé sorolhatóak. Természetesen, azért vannak hátrányok is. A szigorú vegetarianizmus ugye mellőz minden állati eredetű táplálékot elutasítanak. Ezen belül még vannak olyanok, akik csak gyümölcsöket esznek például, mások pedig nyersen, főzés vagy hőkezelés nélkül fogyasztják a táplálékaikat.
Ezért mert ilyen szigorú ez az étrend, néhány úgynevezett hiánybetegség alakulhat ki. Például vashiány, fehérjehiány (ugyanis az állati eredetű aminosavak különböznek a növényi eredetűektől). Ezenfelül D és B vitaminhiány valamint kalcium hiány is felléphet, ugyanis a tej és tejtermékeket sem fogyasztanak a szigorú vegetáriánusok.
Általában ezzel tisztában is vannak, ezért ezeket a tápanyagokat, táplálék kiegészítőkből vagy egyéb gyógyszeres úton fedezik, ami végül is nem rossz, de mégse „egészen” természetes.

Vegetarianizmusnak egy alfajtája a lakto-vegetarianizmus. Ez abban különbözik az előzőtől, hogy itt a tej és tejtermékek fogyasztása engedélyezett. Húsokat még mindig nem fogyaszthatnak.

A leginkább hibrid a szemi-vegetarianizmus. Ilyenkor egyes hús félék fogyasztása, mint csirke, pulyka vagy halak fogyasztását beleviszik az étrendbe. Igazság szerint ez a legelterjedtebb fajta, és még talán a legegészségesebb is, mert itt minden tápanyagból nagyjából kiegyensúlyozottan jut hozzá a szervezetünk. Persze függ a tápanyagok elkészítési módjától is, hogy mennyire egészséges ez a fajta vegetarianizmus.

Vannak olyan emberek, akiknek egy ideig kell is, például betegségek miatt de általában tisztító kúrák (méregtelenítés alatt) is egy ilyes fajta étrendet szoktunk összeállítani magunknak. Ezek alapján mindenki eldöntheti maga, hogy érdemes-e vegetáriánus étrendre váltani.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr891608715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása