HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2010.05.26. 12:46 Myzus

Tudod e mi a rizsnyák?...

Rizsnyák A tejhígítások készítéséhez használható az 5 %-os rizsnyákoldat (Oriza). A hasmenés kezelésekor 10 %-osat is használhatunk répalével keverve.

Rizsnyákot régebben házilag is készítettek.

Elkészítése: 80-100 g tisztított rizst megmosunk, a rizst éppen ellepő vízben megpároljuk, ezután forró vízzel egy literre feltöltjük és lassan egészen puhára főzzük. A rizs fajtája szerint ez igen különböző ideig tarthat. Háromszor nyomjuk át gondosan szőrszitán, közben nem szabad túl erősen keverni. A masszát forralt vízzel 1 literre töltjük fel. A rizsnyák hidegen megszilárdul, de a meleg tejben feloldódik.

 Ez a készítésmód azonban már a múlté, a tejhígításokkal egyetemben.
Gyári szárított rizsnyákból sokkal könnyebben készíthetjük el az 5 vagy 10 %-os rizsnyákfőzetet. 1 teáskanálnyit púpozva teszünk 1 dl vízhez, ha 5 %-osat kívánunk készíteni, 10 %-oshoz a kétszeresét. A port először kevés vízzel elkeverjük, majd az egész kimért vizet hozzátesszük, habverővel való keverés közben felforraljuk.

~¤~

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr302032679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lottii (törölt) 2012.06.14. 20:39:38

A szárított formája hol kapható?

lottii (törölt) 2012.06.14. 20:46:53

Ja, igen és adalékanyagoktól mentes? Kisbabáknak is adható?
süti beállítások módosítása