Rizsnyák A tejhígítások készítéséhez használható az 5 %-os rizsnyákoldat (Oriza). A hasmenés kezelésekor 10 %-osat is használhatunk répalével keverve.
Rizsnyákot régebben házilag is készítettek.
Elkészítése: 80-100 g tisztított rizst megmosunk, a rizst éppen ellepő vízben megpároljuk, ezután forró vízzel egy literre feltöltjük és lassan egészen puhára főzzük. A rizs fajtája szerint ez igen különböző ideig tarthat. Háromszor nyomjuk át gondosan szőrszitán, közben nem szabad túl erősen keverni. A masszát forralt vízzel 1 literre töltjük fel. A rizsnyák hidegen megszilárdul, de a meleg tejben feloldódik.
Ez a készítésmód azonban már a múlté, a tejhígításokkal egyetemben.
Gyári szárított rizsnyákból sokkal könnyebben készíthetjük el az 5 vagy 10 %-os rizsnyákfőzetet. 1 teáskanálnyit púpozva teszünk 1 dl vízhez, ha 5 %-osat kívánunk készíteni, 10 %-oshoz a kétszeresét. A port először kevés vízzel elkeverjük, majd az egész kimért vizet hozzátesszük, habverővel való keverés közben felforraljuk.
~¤~