HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2010.02.04. 19:50 Myzus

Tudod e mi indítja be a madarak tavaszi énekét?

(Fenyőpinty, a fotót Bécsy László készítette, 1993 tele)
 

Egy nemzetközi tudóscsoport rájött arra, hogy honnan „tudják” a madarak, mikor kezdjék tavasszal az éneklést. A hosszabbodó nappalok miatt különböző hormonok kezdenek termelődni, és ezek hatására fakadnak dalra a nászra vágyó madarak.

Az Edinburgh melletti Roslin Intézet és a japán Nagojai Egyetem közös kutatócsoportja meghatározta, hogy miként hat a madarak agyára az évszakok változása. A tudósok rájöttek, hogy az agyalapi mirigy közelében lévő sejtek egy hormont bocsátanak ki a párzás előkészítésére.

A madarak ezután gyakrabban kezdenek énekelni, hogy magukhoz csalogassák a potenciális nemi partnereket. Eredményeikről a kutatók a Nature című folyóiratban számoltak be.

A Roslin Intézet munkatársa, Peter Sharp professzor a következőkben foglalta össze kutatásaik lényegét. „Noha már tudtuk, hogy az agy mely területét befolyásolja az évszakváltás, egészen mostanáig nem ismertük a folyamat pontos mechanizmusát. Most meghatároztuk az agyi aktivitás folyamatában tavasszal végbemenő változás egyik kulcselemét. Ez régebben lehetetlen lett volna, de a technikai haladás lehetővé tette számunkra, hogy több ezer gént megvizsgáljunk, így ki tudtuk deríteni, melyekre gyakorol hatást az évszakváltás.”

A kutatók a microarray néven ismert genomcsipet használták arra, hogy a japán fürj (Coturnix japonica) 28 000 génjét megvizsgálják. E géneket a rövid és a hosszabb nappaloknak megfelelő különböző hosszúságú megvilágítás után nyerték ki.

Fölfedezték, hogy az agy felszíni sejtjeiben lévő gének akkor kapcsolódtak be, amikor a madarak több fényhez jutottak. Ennek eredményeként a sejtek pajzsmirigy-serkentő hormont (TSH) kezdtek kibocsátani.

A kutatók azt tapasztalták, hogy a hormon – amelyet korábban a növekedés és az anyagcsere szabályozásával társítottak – közvetve arra serkenti az agyalapi mirigyet, hogy további hormonokat, ún. gonadotropinokat válasszon ki.

E hormonok hatására a madarak heréi megnövekednek, majd ennek következtében énekelni kezdenek, hogy párzásra alkalmas partnereket csalogassanak magukhoz.

~¤~

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr131730121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása