A-vitamin = retinol
Zsírban oldódó vitamin, elsősorban halmájolajban, vajban, tojássárgájában, tejben fordul elő; előanyaga a karotin, mely a legtöbb főzelékben és gyümölcsben jelen van (sárgarépa, spenót, saláta, cékla, kelbimbó stb.).
A növekedéshez, a sejtanyagcseréhez, a hámsejtek működéséhez és a látásban nagy szerepet játszó látóbíbor felépítéséhez elengedhetetlen.
Az átlagos egészséges étrend kellő mennyiségben tartalmazza, ezért hiánybetegség a mi körülményeink között nemigen fordul elő. Tartós zsírmentes táplálkozás esetén azonban számíthatunk rá.
A hiányállapot a bőr nyálkahártyák ellenálló képességének csökkenésében, a szem szaruhártyájának megbetegedésében és ún. farkasvakságban (= szürkületi vakság) nyilvánul meg.
~¤~