HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2009.09.22. 19:12 Myzus

Tudod e...

 

...hogy Simándy József újra "megszólal"?


Az ország egyik leghíresebb, 11 éve elhunyt tenorjának fia, Simándi Péter -, aki másképp írja a vezetéknevét, mint édesapja - maga állított össze és adott ki könyvet ezer példányszámban, Simándy József újra "megszólal" címmel.

A könyv hajdani riportok, nyilatkozatok és jubileumokról szóló dokumentumok gyűjteménye 280 oldalon, fotókkal illusztrálva, szerzői újságírók és művészkollégák.
Simándi Péter, a Magyar Állami Operaház énekkari művésze úgy fogalmazott: célja az volt a könyvkiadással, hogy édesapja neve ne kopjon meg az idő múlásával.

Simándy József 1916. szeptember 18-án született Kistarcsán, eredeti neve Schulder József volt. Az énekkar tenoristájaként 1940-ben lett az operaház tagja. 1945 nyarán találkozott a Vaszy Viktorral, aki meghívta a szegedi operatársulathoz; a Carmen Don Joséját már Simándy József néven énekelte. Nem sokáig maradt vidéken, 1947-ben lett a budapesti operaház magánénekese.

A legnagyobb sikerét a Bánk bán címszerepében aratta, Erkel Ferenc operájában először 1953. március 22-én szerepelt. A zeneirodalom legszebb szerepeiben volt sikere: fellépett mint Cavaradossi (Puccini: Tosca), Manrico (Verdi: A trubadúr), Turiddu (Mascagni: Parasztbecsület), Radames (Verdi: Aida).

Simándy József 1953-ban Kossuth-díjat, 1962-ben érdemes művész, 1964-ben pedig kiváló művész címet kapott. Az operaénekes 1997. március 4-én hunyt el.

 

https://www.youtube.com/watch?v=M3DkDxwS6NA

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr61400105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása