HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2009.09.24. 11:52 Myzus

Tudod e...

...hogy ma Gellért, Mercédesz, Gerda, Mária, Grizeldisz napja van?

-*-*-*-*-*-*-

Gellért :
  Germán eredetű név, Gerhard, Gerhart névből származik, jelntése gerely, dárda, erős, kemény.

Mercédesz :
  Spanyol eredetű név, a Maria de Mercede kifejezésből származik. Maga a szó a latin merces (bér) szóból ered, és arra a váltságdíjra utal, amelyet a XIII. századi Spanyolországban a mercedarius szerzetesrend gyűjtött, fogságba esett keresztény mórok kiváltására. Jelentése fogolykiváltó.

Gerda :
  Két germán eredetű név egybeesése. A ger...kezdetű és ...da végű összetett női nevek önállósult becézője. Jelentése ág, vesszö, karcsú, dárda, bekerített hely, védőkerítés. A germán mitológiában Freyr isten feleségének a neve. Egyúttal a Gertrúd német becézője. 

Mária :
  Bibliai név. Eredeti héber formája Mirjam volt, ez a görög és latin bibliafordításokban módosult. Jelentése megfejtetlen, valamennyi magyarázata vitatott. A latin Maria névváltozatnak igen sok származéka alakult ki az európai nyelvekben, ezek egy része a magyarban is használatos. 

Grizeldisz :
  A Grizelda alakváltozata.   

-*-
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr71403846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása