HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2009.10.02. 13:43 Myzus

Tudod e az alvásról...

 

 

...hogy álmatlatlanul forgolódik éjszakánként az ágyában minden harmadik ember? Pedig az álmatlanság kárát látja az egészség, sőt a külsőnk is.

...hogy mi az álmatlanság oka?Az álmot leggyakrabban a munkahelyi stressz, a családi vagy egészségügyi problémák rabolják el.Ha egy hétnél tovább tart az áldatlan állapot, érdemes alvásszakértőhöz fordulni. Aludni nem csak jó, de szükséges is ahhoz, hogy szépek, okosak és sikeresek legyünk. Már alváscentrumok állnak a rendelkezésre, ahol megállapítják, hogy  a  több mint nyolcvan alvási zavar közül melyikben szenvedünk. Az álmatlanságnak a horkolástól a depresszión át számos oka lehet.

...hogy miért hasznos az alvás? Aktív folyamat, sok minden lejátszódik közben. Az alvás a növekedési hormonok kilökődésének ideje. A növekedésen kivül a sejtek regenerálódához is szükség van rájuk. Alvás közben elraktározzuk a nap közbeni történéseket, tudat alatt tovább dolgozik az agyunk a problémák megoldásán. Az alvás az alakunknak is jót tesz. Eközben termeli a szervezet azt a hormont, amely a jóllakottság érzését kelti, ugyanakkor akadályozza az éhségérzetért felelős hormon kilökődését,

...hogy mennyi alvás kell? Az álmatlanság egész sor betegség kialakulásának kedvez a cukorbetegségtől  a szívbetegségeken át a magas vérnyomásig. Amerikai tudósok évekig tanulmányozták az összeföggést az alvási szokások és az életkor között. Azt találták, azok éltek a legtovább akik huzamosan hét- nyolc órát aludtak. Természetesen egyénre szabott az alvásigényünk. A szakértők szerint öt óránál kevesebbel nem érheti be az ember hosszú távon. A mérce: ha napközben fittek vagyunk, akkor eleget alszunk.

...hogy mit tehetünk? Tanulnunk kell az alvás higiéniát! Hogy miről van szó? Az ágyban ne tévézzünk, mert a készülék előtti elszunnyadás megzavarhatja az elalvást és az éjszaka átalvását is. Másrészt három órával lefekvés előtt túl kell lenni a vacsorán, és egy pohárnyi alkoholnál ne fogyasszunk többet, mert ebben az esetben nyugtalan lesz az álmunk.

 

-*-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr661422795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása