HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2009.10.03. 13:36 Myzus

Tudod e a balkezesekről...

 

...hogy míg a férfiak 10, addig a nők csak 8 százaléka balkezes.
Genetikai okok is közbejátszhatnak a balkezesség kialakulásában, de nem kizárólagosan. Ha mindkét szülő balkezes, akkor 46%a valószínúsége annak az esélye, hogy a gyerek is balkezes lesz.

     Nem volt mindíg elfogadott a balkéz használata, ha egy gyerek balkézzel írt, vagy evett  akkor rászóltak, használd a "szép" (jobb) kezedet.Ma már elfodott tény a balkezesség, az iskolában sem erőltetik a jobbkézzel való írást.

    Egy jobbkezeseknek szánt világban kevés a balkezességből származó előny, de tény, hogy léteznek. Például a sebészetben hasznos lehet, ha mindkét kéz egyformán ügyes. Balkezes vagy ballábas sportolók, harcosok előnyre tehetnek szert azáltal, hogy jobbkezes ellenfelüknek meglepetést szereznek a szokatlan oldal használatával.

    Társas étkezésekkor az ülésrend függvényében hátrány vagy előny is lehet a bal kéz használata. Balról jobbra haladó írásnál hátrány, jobbról balra haladónál (héber, arab, ősmagyar) viszont előny a balkezesség.

    Autóvezetéskor sebességváltás közben precízebben tudnak manőverezni a balkezesek.

   Mivel az európai műszaki szabványok az eszközök jobb kézzel való kezelését feltételezik, tipikusan a balkezesek jobbkeze jelentősen ügyesebb, mint a jobbkezesek bal keze. Egyes eszközök bal kézzel való használata akár balesetveszélyes is lehet.

-*-

Híres balkezesek

Macedóniai Nagy Sándor
Julius Caesar; a Római Birodalom császára
Tiberius Claudius; a Római Birodalom császára
Nagy Károly; a frankok királya
Bonaparte Napoleon; francia császár
II. Frigyes; Porosz király
Otto von Bismarck; a Német Császári Birodalom kancellárja
II. György; angol király
Victoria; angol királynõ
VI. György; angol király, II. Erzsébet apja
Charles herceg; angol trónörökös
William herceg; Charles herceg idõsebb fia

-*-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr761424920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása