HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2009.10.05. 12:03 Myzus

Tudod e a kardamomról...

 

...hogy kardamom egy önálló fűszernövény.  A karda szó görögül szívet jelent, az amomum fűszert. Nevét valószínűleg szívműködésre gyakorolt jótékony hatása miatt adták neki. A szívizmok működésének serkentésén kívül gyomorerősítő és szélhajtó hatása van, de fejfájás, fogfájás , étvágytalanság  ellen és köhögés csillapítására is használja a népi gyógyászat. De aki nem ismeri a görög nyelvet, annak is ismerős lehet a név az Ezeregyéjszaka meséiből, ahol gyakran emlegetik afrodiziákumként, de gyógyító hatását is hangsúlyozzák.
 
    Gyógyhatását cineol tartalmának köszönheti, ami szájbetegségek, depresszió, nemi betegségek gyógyítására használják. De a csuklást is megállítja és a kellemetlen lehelet ellenszere. Borneol tartalma gátolja a vesekő kialakulását.
Az indiai Malabár-part környékéről és Srí Lankáról származik, de manapság már több kontinensen termesztik, ahol meleg, párás a klíma, viszont a talaj nem vizenyős. Jelenlegi legnagyobb kardamom exportőr Guatelama. A termés, egy a leveles száraktól különálló virágos száron terem. A két centiméteres hüvelyes termés háromszögletű, papagájzöld, fehér vagy fekete színű és apró magokat tartalmaz. A fekete termés egy másik fajtához tartozik.

    A sáfrány és a vanília után következő harmadik legdrágább fűszer magjainak gyengén kámforillatú, édes, pikáns ízűk van. Illóolajakat – kámfor, limonén, eukaliptol - , cukrot, keményítőt és egyéb olajakat tartalmaz.  
Hüvelyestől jól zárható üvegben korlátlan ideig eltartható, és így az őrölt formához képest sokkal jobban megtartja zamatát is. 

Milyen ételek fűszere a kardamom?

    Mézeskalácshoz, marcipánhoz, páclevekbe, likőrökhöz az egész magvakat használják, rizs, gyümölcssaláta, curry, kenyér, sütemények, kávé, csokoládé, salátaöntetek ízesítésére pedig a porát.
A híres svéd almapuding és forraltbor egyik alapfűszere, a norvég konyha húsok fűszerezésére használja, míg az arabok kávét ízesítenek vele. A világ legtöbb részén azonban a curry-porok elkészítéséhez használják, így az indiai konyha alapfűszerei közé sorolhatjuk, de a keleti rizses húsok ízesítője is. De exotikus ízt csempészhetünk egy-egy csipet kardamom hozzáadásával pástétomoknak, kávénak, teának, turmixoknak, tejberizsnek is.
A kardamom íze fokozatosan bontakozik ki, ezért ajánlatos a kardamommal készítendő ételeket előre elkészíteni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-*-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr231428711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása