HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2009.10.07. 11:52 Myzus

Tudod e a banánról...

 

...hogy a Föld jelentős részén inkább burgonyához hasonló zöldségként tartják számon. A világon termő banánmennyiségnek alig több mint tizede az általunk ismert gyümölcs.Olyan gyümölcs, ami éretlenül, zölden történő leszedés után jól utánérik.Több száz fajta létezik, csemege és főző változatban.

    A banán eredetileg a trópusi klímájú Dél-Kelet-Ázsiában honos, és arab elefántcsont- és rabszolga-kereskedők közvetítésével terjedt el az egész afrikai kontinensen, majd az egész Földön. Legfőbb exportőrei ma már Brazília, Ecuador, Honduras, Costa Rica, Panama és Columbia. A hatalmas ültetvényekről származó gyümölcsöt hűtőhajókon szállítják az egész világon mindenhova. A mangóhoz hasonlóan az egyik legrégibb kultúrnövény. A banánról szóló első írásos emlék i.e. 327-ből származik; Nagy Sándor indiai utazásai során felfedezte a gyümölcsöt. Európába csak viszonylag későn, a XIX. században jutott el, mert előbb megromlott, minthogy ideért volna.

    100 gramm banánban 374 kJ (88 kcal) energia rejtőzik, nagyjából kétszer annyi, mint az almában, körtében vagy narancsban. Egy átlagos méretű banán kalóriatartalma 140 kcal.

    Annak ellenére, hogy nem kifejezetten lédús gyümölcs, 73-74 százaléka víz. Összetételét tekintve 2 g fehérjét és 2-4 g rostot, 0,2-0,4 g zsírt, tekintélyes mennyiségű, 16-20 g szénhidrátot tartalmaz. 680 mg káliumot, 80 mg magnéziumot és 140 mg kalciumot tartalmaz, emiatt fogyasztása kifejezetten ajánlott sportolóknak izomgörcsök megelőzésére, emellett a benne található magnézium és kálium jó hatással van a vérnyomásra. Kedvező nyomelem-összetétele van, cink, molibdén és szelén található benne.

    Vitamintartalma nem híresen nagy, de némi A-, B-, C- (100 g-ban 12 mg) és E-vitamin azért van benne. B6-vitamin-tartalmának köszönhetően segít leküzdeni a vitaminhiányból adódó szédülést, és gyógyír lehet különböző bőrkellemetlenségekre, cserepes ajkakra és hajhullásra. A Távol-keleten pattanások (akne) kezelésére is fogyasztják.
A banán klasszikus stresszűző. Értékes növényi pigmenttel látja el a szervezetünket, ami nyugtató hatású. A banán számos, az egészséges, nyugodt és mély alváshoz szükséges tápanyagot tartalmaz: a triptofán aminosav elősegíti a harmonikus elalvást, a tirozin aminosav pedig a mély alvást. A titok nyitja, hogy a szervezet a triptofán segítségével melatonin nevű hormont termel. A nyugtató hatás fokozható, ha tejjel összekeverve turmixnak issza az ember lefekvés előtt. A banánnak szexuális vágyfokozó hatást is tulajdonítanak, amit a benne található növényi hormonokkal és nyomelem-összetételével magyaráznak. Ezzel lehet összefüggésben, hogy segít a nőknek a PMS (premenstruációs szindróma) tüneteinek enyhítésében.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-*-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr191433718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása