HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2009.10.12. 15:13 Myzus

Tudod e mi az alvás hat fő ellensége?...

       


....Van néhány igen egyszerű hiba, amelybe a legtöbben gyakran beleesünk, pedig elkerülésükkel biztosítható a jó alvás. Ha az alábbi hat szokást nem alakítjuk ki, illetve igyekszünk elkerülni, megoldódhatnak alvási gondjaink:

Túl korai lefekvés:

    Azt hihetnénk, hogy az este 8 órai lefekvés biztosítja a hosszú álmot, de ez nem így van. Ha napnyugta előtt (vagy nem sokkal utána) megyünk aludni, az ellentétes a biológiai óránkkal. A szekértő szerint jobb várni, míg elálmosodunk, és ügyeljünk arra, hogy azonos időben keljünk fel.

Elektronikus szerkezetek a hálószobában: 

    Ne tartsunk a hálószobában sem televíziót, sem másféle elektronikus eszközt, számítógépet vagy játékkonzolt, mert ezek jelenléte zavaró üzeneteket küldhet a szervezetünknek, mikor kell ki- és bekapcsolnia.

Egy-két ital lefekvés előtt:

    Ha gond van az elalvással, az ivás nem jó megoldás. Néhány sör egészen biztosan elálmosít, de abból nem lesz pihentető, mély álom, ráadásul ébredéskor nagyon rosszul érezhetjük magunkat.

Ne dolgozzunk késő estig, lefekvésig:
 
    Nem lehet úgy elaludni, ha egyenesen a számítógép mellől esünk az ágyba. Próbáljunk meg nem gondolni semmire, legyen egy üres határsáv munka és alvás között.

Ne figyeljük az órát:

    Ha számoljuk a perceket, még nehezebben alszunk el. Ne is tartsunk órát a hálószobában, vagy fordítsuk el a számlapját. Inkább vegyünk elő keresztrejtvényt vagy egy könyvet, az nyugtató hatású, hamarabb elálmosodunk tőle.

Sötét reggelek:
 
    A reggeli rutin nagy hatással van az alvási folyamatra. Tudatni kell a szervezetünkkel, mikor van itt az ideje a felkelésnek. Ennek a legjobb módja, ha reggel bekapcsoljuk a lámpát. Az orvosok általában 20 perces kora reggeli fényt ajánlanak.
 

-*-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr671445138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása