HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2009.10.13. 12:54 Myzus

Tudod e a csontvázrendszerről?...


A felnőtt ember csontváza 206 csontból áll. (Születéskor még kb. 300 csontunk van - közülük néhány a gyerekkorban összenő.)

Ez a szilárd mozgatható váz a test támasza, védelmezője.

A szilárd koponya úgy védi az agyat, mint a diót a héja. A koponya - bár szinte egy csontnak látszik - mégis 22 különálló csontból áll.

A kezekben több mint 50 csont van.

A gerincoszlop csigolyákból épül fel:

7 nyaki
12 háti
5 ágyéki
5 keresztcsonti
3-5 farkcsonti csigolyák alkotják


Egyenesen tartja a testet, de nem úgy, mint egy merev rúd. A csigolyák között rugalmas, szívós porckorongok vannak - így a gerincoszlop csavarodni és hajolni is tud. Napközben a gerincoszlop porckorongjai összenyomódnak - este lefekvéskor így alacsonyabbak vagyunk, mint reggel felébredéskor.

A bordák a tüdőt és a szívet óvják.

Ásványi anyagok nélkül a csont olyan rugalmassá válna, hogy csomót köthetnénk rá úgy , mint egy kerti locsolócsőre. A csontok keménynek és élettelennek tűnnek, bár erek és idegek hálója fonja át belsejüket. A csöves csontok belsejét velőüreg alkotja, melyben zselészerű anyag, a csontvelő található, ahol egy nap alatt csaknem 200 milliárd vörösvérsejt termelődik. A csontok négyszer szilárdabbak, mint a beton.

A 3 legkisebb csont a fülekben található: kalapács, üllő, kengyel a nevük.

A csontok nem hajlékonyak, de ahol két csont találkozik, ott mozgatható izület jön létre.

A csontok végét sima porc borítja, ami védi a csontokat, és megakadályozza a csontok kopását.

A porcok között izületi folyadék van, ez csökkenti a súrlódást. A térdízület a csontváz legbonyolultabb és legelmésebb ízülete, mely rendkívül sérülékeny is.

-*-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr191447289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása