HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2009.10.13. 13:01 Myzus

Tudod e az árapályról?...

 

Az árapály = (tengerjárás, aestus maris, ném. Gezeiten, franc. marées, ang. tides), a tenger vizének periodikus emelkedése (áradat v. dagály) és sülyedése (apály), melyet a Hold és Nap vonzásának befolyása okoz.

 A Hold v. Nap vonzása bolygónk felszinének feléje fordított helyére természetszerüen erősebb, mint annak középpontjára, leggyengébb pedig a felszínnek az égi testtől elfordított helyére, úgy hogy a vonzó erő különbsége középpont és felszín között mindkét esetben a nehézség kisebbítésére törekszik. Ennek folytán a Föld vizzel borított felszínének az égi test felé fordított fele középen, valamint a tőle elfordított fél középen megárad s ezzel kapcsolatban eme két felének szélein megapad.

Míg tehát az égi test egyszer elvégzi látszólagos utját a Föld körül (mire a Napnak 24 óra középidő, a Holdnak pedig átlag 24 óra 50 p. kell), a Föld felszínének minden helyén kétszer áll be a víz tükrének emelkedése s ugyanannyiszor sülyedése.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr821447301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása