HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2009.10.17. 12:09 Myzus

Tudod e milyen hatása van a zajnak?...


          

    Zajnak nevezünk minden olyan hanghatást, amelyet kellemetlennek érzünk. Ugyanazt a hanghatást attól függően érezhetjük kellemetlennek vagy közömbösnek, hogy milyen bioritmikus periódusban, élethelyzetben vagyunk. A nappali közönséges zajok, amelyeket "észre sem veszünk", éjszaka, ha például aludni akarunk erősen zavaróak. Ugyanaz a zaj a nappali "zajháttérben" egészen másként érint minket, mint esetleg az éjszakai csendben.

A megfigyelések szerint a közlekedési zajok közül legjobban az autók és a repülőgép zavarnak minket, legkevésbé zavaró a vonat.

A zavarásküszöb 55 dB (decibel), hangerősség, tehát e fölött már zavar a tanulásban a zaj. 55 dB a csendes beszéd zaja!

A kiabálás, ordítás, hangos zene (disco) 90-100 dB is lehet.

 Gépek (légkalapács, fűnyíró, turbina, repülőgép) zaja 90-110 dB is lehet, ami már hosszabb távon komoly halláskárosodást okozhat, de ezt okozhat a hangos zene is!

A nagyon hangos zajtól (110-130dB) szervi károsodások, anyagcserezavarok is keletkezhetnek, sőt 130 dB felett a zaj halálos is lehet!

-*-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr381455651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása