HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2009.10.20. 12:20 Myzus

Tudod e az öltözködési protokollról?...


 
    Sajnos Magyarországon még mindig kevés a kultúrája a protokollnak, pedig az egyik legfontosabb szempont az üzleti vagy diplomáciai érintkezésnek. Nem mindegy mikor mit veszünk fel, ezért nem árt tisztáznunk a dress code (öltözet szabályok) fogalmát.
 
    Az üzleti és diplomáciai közeg öltözködését protokoll szabályozza az úgynevezett dresskód segítségével. A dresszkód előírja, hogy milyen alkalmakkor, vagy az irodában melyik a legmegfelelőbb öltözék. A kód lehet éppenséggel "alacsony" is, eleganciát nélkülöző, ilyenkor pontosan a nagyestélyi és a frakk a rossz választás. Fontos tudni az esemény időpontját, férfiaknál és nőknél is vannak "időzónák". Általában ezt a hat óra előtt és utáni időszakra bontják fel. Előbbi esetben a férfiaknál például nem illik szmokingot felvenni.

Haladjunk is sorban, "felülről lefelé":

White tie (evening dress, full evening dress)
(megkötött,kötelező)

A legelegánsabb, legkötöttebb ruházatot megkövetelő szint, eltérésre minimális a lehetőség. Diplomáciában főleg a legmagasabb szintű, évenkénti nagykövetségi fogadások, vagy királyi családok fogadása esetén találkozhatunk ezzel a kóddal, magyarán viszonylag ritkán fog Ön felöltözni így.

Férfi ruha:

Selyemfrakk, fehér mellény, vasalt, merev nyakú ing, szigorúan fehér csokornyakkendő.

Női ruha:

Szigorúan nagyestélyi, lehetőleg könyökig érő kesztyűvel, jelentős, de szolid ékszerrel.

Black tie (fekete csokornyakkendő)

A Black tie csupán némi lazítást jelent az white tie-hoz képest. Valójában a legtöbbször a Balck tie-val találkozol a meghívókon. Számos, egymást keresztező változata van.

Férfi ruha:

Fekete szmoking, fekete csokornyakkendő, black tie optional, black tie invited esetében lazítani lehet rajtuk. Elmaradhat a csokornyakkendő, előkerülhet a fekete nyakkendő. Fekete inget (és különösen élénk színűt) semmiképp nem ajánlunk.

Női ruha:

Ujjatlan estélyi kesztyű nélkül, esetleg koktélruha, a creative black tie, vagy formal esetén már kacérabb, rövidebb koktélruha, élénkebb színekben is.

Semi-Formal, After Five, Informal (ceremónia nélküli)

Ez a kód már hétköznapi viseletet (is) jelent, emellett természetesen nagyon gyakran találkozunk vele a meghívókon.

Férfi ruha:

Urak esetén már lekerül a szmoking, helyét átveszi a mindenképp sötét színű öltöny, lehetőleg mellénnyel, esetleg csokornyakkendővel.

Női ruha:

A hölgyeknél a koktélruha mellett már az elegáns kosztüm is megfelelő, különösen az informal esetén.

Business Formal:(hivatalos,ünnepélyes)

Nem egy agyműtét feladat egy ilyen dresscode-ra öltözni, hiszen nap mint nap így öltözködünk. Tipikus munkavacsorára, vagy üzleti ebédre alkalmas.

Férfi ruha:

A Semi-Formallal többnyire megegyező, társaságtól és helszíntől függően változhat feszessége.

Női ruha:

Nők esetén kötelező kosztüm, ide a koktélruha már túl sok, sőt, kifejezetten ártalmas. Ezt annyiban lehet kombinálni, hogy több ékszerrel, esetleg harsányabb, de finom színekkel öltözünk.

Casual: (alkalmi)

Nincs megkötés, bármi hordható.

Férfiak:

Világos szövetnadrág, világos ing, sportzakóval.

Női ruha:

nadrág, blúz,

ebben az esetben nincsenek megkötések, ránk bízzák, hogy mit viseljünk. Magyar megfelelője hétköznapi. 

-*-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr151462832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása