HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2009.10.23. 13:59 Myzus

Tudod e a Kohinoorról?...

A gyémántok királynője  


   
 
A hiedelem szerint a Kohinoor a tűz és a föld frigyéből született, igazi ékességét azonban az emberi kéznek köszönheti. Sokak szerint ez a gyémántok legszebbike. Az ásványok és a drágakövek rajongói szerint a Kohinoor a legszebb és legértékesebb kincs a világon. 
  
Pedig nem ez a legnagyobb és legfényesebben csillogó gyémánt, ám a vele kapcsolatban keringő történetek, kalandok mindörökre felbecsülhetetlen értékűvé varázsolták.

Furfangos helyre rejtették

Négyezer évvel ezelőtt talált rá az érdekesen csillogó kőre egy szerencsés indiai. Előbb kereskedők, majd indiai méltóságok adták kézről kézre a gyémántot. India közben háborúba keveredett Babur szultánnal, a későbbi Nagymogul birodalom alapítójával, aki elfoglalta Agra városát. A megfélemlített emberek ajándékokkal kedveskedtek a szultánnak, így történt, hogy Baburé lett a gyönyörűséges drágakő. A legenda szerint a mogul uralkodók tulajdonában maradt mindaddig, amíg Nadirsah, a perzsák uralkodója – aki elfoglalta a mogul fővárost – a gyémántot is meg akarta szerezni magának. A hagyomány szerint a kő a mogul trónt díszítő madár egyik szemét ékesítette, de Nadir hiába kereste. Egy háremhölgy árulta el Nadirnak a titkot: Mohamed szultán a turbánjában őrzi a kincset. Nadir furfangos módon szerezte meg a gyémántot. Óriási mulatságot rendezett a szultán tiszteletére, ahol azt javasolta: barátságuk megpecsételéséül cseréljék ki turbánjaikat… Amíg Mohamed elveszett kincse felett kesergett, Nadir a sátrában elámult a gyémánt különös fényétől. Meglepetésében csak annyit mondott: Koh-i noor. Ami annyit jelent: a Fény Hegysége.

Férfi nem érhet hozzá

A Kohinoor gyémántot először 1304-ben említik írásos források. Ekkor még 186 karátos, oválisra csiszolt kő volt, és a mogul birodalomból került a perzsákhoz. Amikor Nadir sahot kivégezték, leszármazottai igényt tartottak a drágakőre, de a kereskedő céhek hadisarcként megtartották maguknak, majd 1849-ben Viktória királynőnek ajándékozták. A királynő a Kohi-noort eredeti formájában mutatta be az 19851-es londoni kristálykiállításon, ahonnan a legtöbb kíváncsi látogató csalódottan távozott. Ugyanis sokkal fényesebbnek és nagyobbnak képzelték a követ. Viktória később az eredeti gyémántból kisebb, fényesebb követ csiszoltatott.

1937-ben, amikor Erzsébet királynő koronázására új korona készült – amelyet több mint 2800 gyémánt díszit -, a híres Kohinoor lett a korona fő ékessége. A gyémántokat Erzsébet az édesanyjától örökölte, aki a Kohinoort addig brossként, a többi apróbb drágakövet pedig karkötőként viselte. A legenda szerint a Kohinoor szerencsétlenséget hoz, ha férfiruhát díszít, ezért a gyémántot csak a királyi család nő tagjai hordhatják. A gyémánt ma 108, 93 karátos, és londoni Tower földalatti kiállítótermében látható.

Csodás varázserő

A gyémánt különös jelenség. Sejtelmes csillogása rabul ejti az embereket, keménységével semmi sem vetekedhet. Talán ezért is vált a szerelem szimbólumává. Hihetetlen, de a gyémánt a legegyszerűbb drágakő: csak szénből áll, a grafittól csupán az atomok kötésében különbözik. Keménysége miatt kizárólag másik gyémánttal csiszolható.
Kezdetben varázserőt tulajdonítottak a drágakőnek, mert a hiedelem szerint elűzi a gonosz szellemeket. A csiszolatlan gyémántok a híres lovagok páncéljait ékesítették, a metszettek pedig kizárólag az uralkodókat illették, tulajdonosuk erejét és hatalmát voltak hivatott hangsúlyozni. A gyémánt a 15. században vált a szerelem jelképévé; az osztrák Maximillian főherceg volt az első, aki gyémántgyűrűvel jegyezte el a burgundiai Mary hercegnőt.

-*-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr861469751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása