A vitaminok olyan szerves molekulák, amelyeket - néhány kivételével - az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért csak táplálék útján juthatunk hozzájuk. Alapvetően két fajtájuk létezik, a vízben oldódók, és a zsíroldékonyak. Az előbbiekhez tartoznak a B-vitaminok (B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-vitamin, folsav, biotin, ubikinon) és a C-vitamin (vagy aszkorbinsav), az utóbbiakhoz pedig az A-, D-, E-, és K-vitaminok.
Az A-vitamin elengedhetetlen a szemműködéshez és egészségesen tartja a bőr és a nyálkahártya sejtjeit. Ennek előanyaga, a karotin megtalálható a sárgarépában, a sütőtökben, a sóskában és a kelkáposztában. A vegyes táplálkozás (nem vegetáriánus) tulajdonképpen fedezi az A-vitamin szükségletünket, mert a máj, a hal, a tojássárgája és a tej nagymértékben tartalmazzák. Ez zsíroldékony vitamin, ezért túladagoláshoz vezethet, ha hosszú ideig indokolatlanul nagy mennyiségben fogyasztjuk, mivel a felesleg nem ürül ki gyorsan a vizelettel. Ez persze csak szélsőséges esetben fordul elő, sokkal gyakoribb a hiányállapota.
Naponta egy pohár sárgarépa- és sütőtöklé nagyon jótékony hatású a bőrre és a szemekre, - különösen ha a munkánk miatt gyakran kell a számítógép monitora előtt ülnünk
-*-