HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2009.10.26. 12:23 Myzus

Tudod e?...

 

...hogy

Nagy-Britanniában az új házi kedvenc az ölsün.

Egyre nagyobb divat az ölsün Nagy-Britanniában, sokan kutya vagy macska helyett vásárolják.

      A sünök nagy előnye, hogy kellemes aszinkronban élnek a világgal, akkor ébredeznek, amikor estefelé hazatér gazdájuk a munkából, így aztán éppen jókor lehet „hancúrozni” velük. Bár a szigetországnak megvan a maga „bennszülött” sünállománya, az ölsünt keresők inkább az afrikai pigmeus sünért - az algériai és a fehér hasú sünök kereszteződéséért - vannak oda.

      A hobbi már odáig fajult, hogy egy magára adó süngazdi csakis a nevesebb brit sündisznótenyésztőktől vásárol. Ilyenből csupán 8-10 akad az országban, így aztán sok sünre vágyó még jókora utazást is megtesz remélt kedvencéért. Akkora a sünkereslet, hogy rangos sünszaporítók már kénytelenek előjegyzési listát bevezetni.

      A kezdeti beruházás sem olcsó: 300 fontba - bő 100 ezer forintnyi összegbe - kerül a sündisznóól és annak infrastruktúrája. Idővel azonban jobban jár a sünös, mint egy kutyatulajdonos vagy macskagazda. A sünök ugyanis el vannak macskaeledelen, viszont csak harmadannyit esznek mint a cicák.

      Brit állatvédők azonban úgy vélik, hogy a sünimádat a hazai vadon élő sünállomány további, már vészes fogyatkozását okozhatja. Az ölsünözőket majmolók inkább beszerzik ingyen a szabadból az állatot.

      Különösen májusban leselkedik nagy veszély a sünökre, mivel négy hétig teljesen az anyjukra szorulnak, és ha idő előtt lopják ki őket anyjuk vackából, szinte biztosan elpusztulnak.

      A brit sünállomány amúgy is komolyan fogyatkozik, annyira, hogy tavaly a kormány felvette a faj felvételét a védett fajok listájára.

      Az importált fajta egyedeire is keserű sors várhat. Ha gazdájuk rájuk un, és szabadjára engedi őket, nem biztos, hogy elboldogulnak önerőből az afrikai „bevándorlók” a brit természetben

-*-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr31475916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása