HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2009.10.26. 12:18 Myzus

Tudod e a denevérekről?...

 

A denevérek is butára részegednek

      Nemcsak az emberek, de olykor az állatok is berúgnak. Sok állat előszeretettel fogyaszt erjedő, alkoholtartalmú gyümölcsöket. Egy új kutatás szerint gyümölcsevő denevérek táplálkozási viselkedését negatívan befolyásolja az ittasság. Ilyenkor hajlamosak károsabb ennivalóval is beérni.

       Abból a tényből kiindulva, hogy a gyümölcsevő denevérek gyakran találkoznak erjedő gyümölcsökkel, Francisco Sánchez és munkatársai az izraeli Negevben lévő Ben-Gurion Egyetem egyik intézetében elhatározták, megvizsgálják milyen hatással van az erjedésből származó etanol a denevérek táplálkozási viselkedésére.

       A kísérletekhez a nílusi repülőkutyát (Rousettus aegyptiacus) használták. Tizenkét denevért tettek egy ketrecbe, és különféle tápanyagok – szójafehérje, cukor, víz – keverékével, valamint 0 és 2 százalék közötti etanolt (összesen hatféle koncentrációban) tartalmazó etetőket helyeztek be az állatokhoz. A denevérek minden nap más etanolkoncentrációjú ennivalót kaptak. A megmaradt táplálékot mindig eltávolították és lemérték.

      Az eredmények azt mutatták, hogy a denevérek hathatósan elkerülték az 1 százalék fölötti etanolt tartalmazó tápanyagot. Ez alatt a határérték alatt viszont a viselkedésük nem változott. A kutatók ezért úgy határoztak, hogy a kísérletet éhes denevérekkel is elvégezik.

      A jól táplált denevérekkel ellentétben, amelyek megtartóztatták magukat a magasabb alkoholtartalmú táplálék fogyasztásától, az éhes denevérek ugyanannyi ennivalót fogyasztottak mindegyik élelemből, függetlenül azok alkoholtartalmától. „Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy az éhen halás nagyobb fenyegetés, mint az alkoholmérgezés veszélye” – mondta Sánchez, de hozzátette, hogy az éhes denevérek fogságban valószínűleg hajlamosabbak kockáztatni a mérgezés veszélyét, mert ott nagyobb biztonságban érzik magukat, mint a szabadban. Ennek igazolására azonban még hasonló kísérleteket kellene végezni a vadon élő denevérekkel.

Édesszájú denevérek

      Egy kontrollvizsgálat során Sánchez csoportja azt tapasztalta, hogy amikor a denevérek fruktózzal együtt fogyasztják az alkoholt, hamarabb lebontják azt, mint amikor szacharózzal vagy glükózzal együtt kerül a szervezetükbe. Normál körülmények között a denevérek a szacharózt (a nád- vagy répacukrot) jobban szeretik, mint a fruktózt (a gyümölcscukrot), és a fruktózt jobban kedvelik, mint a glükózt (a szőlőcukrot). A fruktóz alkohollebontást serkentő hatása miatt azonban a kutatók arra számítottak, hogy a túl sok alkoholt fogyasztott denevérek ízlése megváltozik, és előnyben részesítik majd a fruktózt.

      A tapasztalatok azonban mást mutattak: a denevérek szacharóz iránti vágya fokozódott. „Amikor etanolt fogyasztottak, még jobban vonzódtak kedvenc táplálékukhoz, és nem törődtek azzal, milyen előnyökkel járna más élelem fogyasztása” – kommentálta az eredményeket Sánchez.

-*-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr751475898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása