HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2009.11.07. 12:44 Myzus

Tudod e a gyógytea készítésről?...


Jegyezzük meg....

A kivonási eljárás helyes megválasztásával elérhetjük, hogy a gyógynövényekből a hatóanyagokat a legjobb hatásfokkal nyerjük ki.
A hatóanyagok megóvása érdekében ne használjunk fém eszközöket, teánkat üveg, vagy porcelán edényben készítsük el, és textil, vagy műanyag szűrőn keresztül szűrjük.

~¤~


Főzet      

Főzetet akkor készítünk, ha a növényrész kemény ( pld. gyökér, gyökértörzs, kéreg )és hatóanyagai nem bomlékonyak.
Ekkor 15 - 30 percen keresztül főzzük, az elpárolgott vizet pótoljuk, majd szűrjük, és ízlés szerint ízesítve fogyasztjuk.

~¤~

Forrázat         

Forrázatot készítünk, ha a kivonandó növényrész puha ( pld. föld feletti hajtás, levél, virág )vagy hatóanyagai bomlékonyak,illékonyak.
Forrázat készítésekor az előírt mennyiségű gyógynövényt megfelelő mennyiségű forrásban lévő vízzel leöntjük, az edényt lefedve 10 -20 percig állni hagyjuk, majd a teát szűrjük és ízesítjük.

~¤~

Hideg vizes kivonat...

Hideg vizes kivonatot készítünk, ha a gyógynövény hatóanyagai hőre bomlanak, vagy megváltoznak ( pld. nyálka és C- vitamin tartalmú növények ).
Kivonatot készítünk akkor is, ha a hatóanyagok így jól,de a kezelés szempontjából kedvezőtlen hatású anyagok nem, vagy rosszul oldódnak ki ( pld. medveszőlő )
Áztatás során a gyógynövényt szobahőmérsékletű vízzel leöntjük, 5 - 10 órán át állni hagyjuk, majd a kivonatot szűrjük.

~¤~

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr131506944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása