Jegyezzük meg....
A kivonási eljárás helyes megválasztásával elérhetjük, hogy a gyógynövényekből a hatóanyagokat a legjobb hatásfokkal nyerjük ki.
A hatóanyagok megóvása érdekében ne használjunk fém eszközöket, teánkat üveg, vagy porcelán edényben készítsük el, és textil, vagy műanyag szűrőn keresztül szűrjük.
~¤~
Főzet
Főzetet akkor készítünk, ha a növényrész kemény ( pld. gyökér, gyökértörzs, kéreg )és hatóanyagai nem bomlékonyak.
Ekkor 15 - 30 percen keresztül főzzük, az elpárolgott vizet pótoljuk, majd szűrjük, és ízlés szerint ízesítve fogyasztjuk.
~¤~
Forrázat
Forrázatot készítünk, ha a kivonandó növényrész puha ( pld. föld feletti hajtás, levél, virág )vagy hatóanyagai bomlékonyak,illékonyak.
Forrázat készítésekor az előírt mennyiségű gyógynövényt megfelelő mennyiségű forrásban lévő vízzel leöntjük, az edényt lefedve 10 -20 percig állni hagyjuk, majd a teát szűrjük és ízesítjük.
~¤~
Hideg vizes kivonat...
Hideg vizes kivonatot készítünk, ha a gyógynövény hatóanyagai hőre bomlanak, vagy megváltoznak ( pld. nyálka és C- vitamin tartalmú növények ).
Kivonatot készítünk akkor is, ha a hatóanyagok így jól,de a kezelés szempontjából kedvezőtlen hatású anyagok nem, vagy rosszul oldódnak ki ( pld. medveszőlő )
Áztatás során a gyógynövényt szobahőmérsékletű vízzel leöntjük, 5 - 10 órán át állni hagyjuk, majd a kivonatot szűrjük.
~¤~