A növény leírása:
A somfélék (Cornaceae) családjába tartozik. Fényt kedvelő és szárazságot jól tűrő bokor. Kedveli az erdőket, cserjéseket. Február-március környékén virágzik, a termése pedig augusztus-szeptember környékén érik. A húsos som erdei gyümölcsfaj, melynek termése savanykás, édeskés, fanyar ízű.Kiváló téli C-vitamin forrás.
Hogyan gyűjtsük?
A gyümölcs nyersen akkor a legízletesebb, ha már túlérett.
A somnak a termését régóta használják emberi táplálkozásra, amely augusztus-szeptember környékén érik.
Mi van benne?
Termése sok C-vitamint, cukrot, almasavat, pektint, illat- és festékanyagot tartalmaz.
Mire jó?
C-vitamin forrásának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló képességét.
Hogyan használjuk?
Sombefőtt, Somlekvár, Somszörp
Sokan megaszalják a somot, mely így a téli hónapokban jó C-vitamin forrás lehet. A háztartásokban lekvár, szörp, kompót, bor, pálinka főzhető belőle.
Jó tudni!
Mellékhatása nem ismert.
-*-