HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2009.11.14. 17:32 Myzus

Tudod e mitől fehér a fehérarany?...

 

Sokan gondolják, hogy a fehérarany külön fémfajta, sőt, a platina szinonimájának is vélik. A fehérarany valójában ötvözet.

Az arany meglehetősen puha fém, így ahhoz, hogy valami használhatót – érmét, ékszert – készítsenek belőle, más fémekkel kell ötvözni. Az ötvözés arányát adja meg a karát, a 24 karát jelzi a 100 százalékos aranytartalmú fémet (24/24), a 18 karát 75 százalékos ötvözetet (18/24), és így tovább. Egy karát tehát 41,66666 ezrelék.

Az arany jól ismert sárgás színe aszerint változhat, hogy milyen egyéb fémmel ötvözték. Így a fehérarany előállításakor fehér (szürkés) színű fémeket adnak az aranyhoz: régebben főleg nikkelt, újabban azonban ennek allergizáló hatása miatt elsősorban palládiumot valamint ezüstöt alkalmaznak. A fehérarany karátszáma ugyanúgy alakul, mint a sárgáé, azaz a színarany aránya határozza meg, így például egy 18 karátos fehérarany ékszer 750 ezrelék aranyat és 250 ezrelék egyéb fémet tartalmaz.

Mivel a fehérarany a valóságban inkább szürke, mint fehér, az abból készült ékszereket ródiummal vonják be, ami egy igen kemény, ellenálló és magas fényű fém. Ez fehéríti ki igazán a fehérarany ékszereket, de viselés közben idővel lekopik, ezért egy-másfél évenként javasolt újra bevonatni ródiummal.

A platina a fehéraranytól teljesen független, különálló nemesfém, amelynek szép fehér fénye van, kemény, ellenálló, nehezebb és jóval drágább, mint a fehérarany. Avatatlan szemlélő ugyan nem különbözteti meg szabad szemmel a két fémet, az eltérés mégis nagy.

Más színek is előfordulnak az arany ötvözése esetén. A sárgaarany az aranyon kívül vörösréz és ezüst 1:1 arányú elegyét tartalmazza, ez adja a hagyományos aranyszínt. A vörösaranyban az alapfém arany, az ötvöző vörösréz, zöldarany esetén pedig az arany mellett színezüst az ötvözőfém. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy valóban vörös vagy zöld lesz az így előállított fém, mindössze a csillámlás árnyalata veszi át az ötvözőanyag színét.

-*-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr671525097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása