A legismertebbnek is nevezhetnénk a C-vitamint. Ez a szervezet működéséhez elengedhetetlen vitamin ellenállóbbá teszi sejtjeinket a vírusokkal szemben, főleg a dohányosok és a nagyvárosi szmogban élők szenvedik hiányát. Nemcsak a citrusfélék tartalmazzák, hanem a csipkebogyó, a feketeribizli, és a káposztafélék is. Egy pohár természetes úton savanyított káposztalé gazdag C-vitaminforrás, és frissítő ital is egyben.
Természetesen nem ajánlott túlzásba vinni a vitaminok bevitelét, és két-háromféle tablettával is bebiztosítani magunkat. Aki sokoldalúan, egészségesen táplálkozik, annak még tél végén sem kell multi-adagokkal bombáznia a szervezetét. Tél végén elsősorban arra ügyeljünk, hogy megfelelő mennyiségű C-vitamint, és az éghajlatunk miatt D-vitamint tartalmazzon az étrendünk. Fogyasszunk teljes értékű gabonát többféleképpen elkészítve, ilyen például a zab, a hajdina vagy a rozs. A gyökérzöldségekkel (cékla, répa, burgonya, karalábé) a káposztafélékkel és a hagymával is csak jót teszünk szervezetünknek. Ha a nassolásról nem tudunk leszokni, akkor legalább aszalt gyümölcsöket, a "nagymama" birsalmasajtját vagy olajos magvakat rágcsáljunk. Igyunk naponta friss gyümölcslevet, a citrusfélék mellett az almából is nagyon finom levet centrizhetünk.
~¤~