HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2009.12.04. 13:10 Myzus

Tudod e melyek a világ legöregebb fáji?...

Megtalálták a világ legöregebb élő fáit.

 

Feltehetően a világ legöregebb élő fáira, egy csoport lucfenyőre bukkantak Svédország nyugati részén.

A lucfenyőkre (Picea abies) Svédországot Norvégiától elválasztó hegységben, Dalarna megyében leltek. A fák oly nagy magasságban élnek, hogy elkerülték modern korunk összes veszélyét, beleértve a fakitermelést, ugyanakkor meg kellett küzdeniük az időjárás viszontagságaival.

A fák szénizotópos kormeghatározását Floridában, Miamiban végezték, s mint kiderült, a legidősebb közülük 8000 éves. „Ez alapján a svéd lucfenyők a világ legidősebb élő fái” - nyilatkozta Leif Kullman, az Umeai Egyetem professzora. Az eddigi rekorder, a kaliforniai famatuzsálem - egy szálkásfenyő (Pinus aristata) – korát „mindössze” 4500-5000 évesre becsülik.

Ezek a „lucfenyők voltak az első fák, amelyek a legutóbbi jégkorszak után gyökeret eresztettek" - vélekedett Lars Hedlund, svéd ökológus és klímakutató. Mint rámutatott, a svéd famatuzsálemek révén megismerhető minden egyes klímaváltozás, amely az elmúlt nyolcezer évben bekövetkezett.

(National Geographic Online)

~¤~

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr961573550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása