HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2009.12.12. 13:16 Myzus

Tudod e a hosszú hajról?...

 

Sámson és Delila története szerint a férfinak rettenthetetlen ereje volt, legyőzhetetlen és különleges harcos hírében állt. Beleszeretett Delilába, aki csalfasággal kiszedte belőle a titkát. Sámson erejének kulcsa a hajában volt, melyet levágva a filiszteusok el tudták fogni az addig bátran harcoló férfit, megvakították és tömlöcbe vetették. Azonban a buta filiszteusok nem számoltak azzal, hogy az Isten akaratából született férfi – akinek haját előtte még nem érintette olló – visszanyeri erejét mihelyst újra kinő a haja, és bosszút állva szétrombol mindent, amit maga körül talál, még saját magát is.

Napjainkban ez a történet fordítva játszódhatna le. Manapság a nők haját csodálják a férfiak, a nőkét akik, ha tisztában vannak a hajukban rejlő lehetőségekkel Sámsonhoz hasonlóan sok mindent elérhetnek. A hosszú haj és a vele való játszadozás segítség lehet a flörtölésben; de ha a nő azt szeretné, hogy komolyan vegyék, a legjobb megoldásként kontyba köti a haját.

Azonban a haj nem csak a nemiség egyik szimbóluma, nőiességünk-férfiasságunk mutatójával hozható összefüggésbe, hanem a személyes szabadsággal, méltósággal is kapcsolatban áll. A hosszú hajat a már a legrégibb népek is természetes dísznek tekintették, a régi egyiptomiak azonban teljesen lenyírták hajukat; az előkelők parókát viseltek; az asszír és babilóniai királyok pedig varkocsba fonták a hajukat. Egy zsidó nő számára nem volt nagyobb meggyalázás, mint hajának levágása, hiszen a haj lenyírása volt a rabszolgaság jele vagy az erkölcstelen életmód miatti megbélyegzés is. Régi korok hiedelme szerint a haj vagy egyéb szőrzet levágása tilos, mert ebben az egyén megcsonkítását látják. Egy rab vagy katona hajának megrövidítése megerősíti személyes szabadságának megnyirbálását. Más kultúrákban a rövid haj vagy kopaszság kapcsolatban állhat a szabadsággal, mint a buddhista szerzeteseknél, akik amikor kolostorba vonulnak, hajuk leborotválásával egy időben lemondanak a külső világ hívságairól, a lelki szabadságért cserében. De ne felejtsük el az indiánok hajkoronát utánzó tollakból készített fejékét sem, ami a fejdísz és a hatalom közötti kapcsolatot szimbolizálta.

A görögök a hőskorban hosszú hajat viseltek, és csak szintén a gyász alkalmával nyírták le és helyezték ajándékul halott barátjuk kezébe tiszteletük jeléül. A haj göndörítése, vendéghaj viselése, fényesítése, fürtökbe csavarása, illatosítása, már évezredekkel korábban is divatos volt. Később a császárok korában jött divatba a hajdísz viselése. A germánoknál különösen a férfiak viselték nagy gondját hajuknak. A frankoknál eleinte a királyi hercegeknek, később a nemeseknek is előjoguk volt a hosszú haj viselésére, azonban ha egy királyt megfosztottak trónjától, haját is lenyírták.

A középkorban a legkülönfélébb hajviseletek voltak divatban, a tisztes emberek rövidre vágva, később hosszúra növesztve, a nők pedig a szokásos fejfedővel jelentek meg a társaság előtt. A férfiak rövid hajviselete csak a 15. század vége fele honosult meg, a nőknél főkötővel takarták el hajukat. Az uralkodók hóbortja szerinti hajviselés követte az királyok uralkodási periódusát, amelynek részletezése inkább egy külön divattörténeti cikket érdemelne.

Azonban pszichológiai oldalról megközelítve a kérdést, a férfi evolúciósan meghatározott célja az, hogy minél több és egészségesebb utódot tudjon létrehozni. Ebben fontos tényező a nő haja, amely a férfi számára jelzőértékkel bír a nő egészségi állapotáról – hiszen mindennapi életünkben a fiatal lányok viselnek hosszú hajat; a fiatalság pedig az egészség képével kapcsolódik össze az emberek fejében.

A haj jellemzői is szerepet játszhatnak a párválasztásban: hiszen ahogy már említettük, a női haj a kommunikáció eszköze is lehet, mutathatja hangulatunkat, státuszunkat, mozdulatainkkal, a partnerhez való viszonyulásunkat. A hosszú haj feromonszállító-elosztó funkciókkal bír, így ha hosszabb a nő haja, a feromonok is nagyobb felületen érvényesülnek. Ez a kémiai anyag pedig szintén szerepet játszhat a párválasztásban.

A férfiak kopaszodása egyes emberekben félelmet kelthet –csökkenhet vonzerejük – azonban a kopasz fej és a nő hosszú haja növeli a nemek közötti különbséget, így a kopasz fej a férfiasság egyik szimbóluma is lehet. Mivel a kopasz férfiakra magasabb tesztoszteronszint jellemző, így előfordulhat, hogy agresszívabban is viselkednek, mint a dúsabb hajú társaik – az agresszió pedig inkább férfias, mint nőies viselkedésforma.


(Szabados Melinda, National Geographic Online)

~¤~

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr381592300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása