HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2009.12.19. 13:43 Myzus

Tudod e a H1N1-ről?...

 

A H1N1 fertőzés tünetei

 A H1N1 influenza vírus okozta fertőzés tünetei ugyanolyanok, mint a szezonális influenzáé: tehát hirtelen kezdődő hőemelkedéssel vagy lázzal indul, és gyengeség, levertség, általános fájdalom, végtag, izom, ízületi és fejfájás kíséri. Ezen kívül sokaknál jelentkezik torokfájás, nátha, a betegek egy része hányást és hasmenést is tapasztal. Az influenza "kötelező" tünete a magas láz és az az érzés, mintha az emberen "átment volna egy úthenger" vagy kicsavarták volna. Ezért ha valakinek "csak" náthája vagy torokfájása van, de nem érzi magát nagyon rosszul és nincs láza, akkor nem influenzás, hanem a felső légúti megbetegedéseket okozó körülbelül 300 kórokozó valamelyikével fertőződött meg.

Az új H1N1 influenza is cseppfertőzéssel, illetve a nyálkacseppek által szennyezett kéz és tárgyak útján terjed. Az influenza vírusa azonnal elkezd szaporodni, amint a nyálkahártyára jut. Ha valaki köhög egyet a metró mozgólépcsőjén, akkor 500 embert fertőz meg azonnal. A többi betegségnél nem így van: sokkal kevesebb vírust köhög/tüsszög ki az ember, és azok sem szaporodnak ilyen drasztikusan a befogadó szervezetben.

Miért érezzük rosszul magunkat, ha influenza-fertőzésünk van?

Erre körülbelül 10 évvel ezelőtt fedezték fel a választ. Az influenza vírusa ellen a szervezet olyan nagyon védekezik, hogy magától a védekezéstől lesz rosszul az ember, mert interferon-mérgezést kap. Az interferontól lesz letört, bágyadt, fáradt, ettől fájnak az izmai, fáj a feje.


Szövődmények

A szezonális és az új H1N1 influenzától is bárkinek lehetnek szövődményei. A legveszélyeztetettebb csoportba a kisgyermekek, a 65 év feletti idősek, a krónikus betegségben szenvedők és a várandós kismamák tartoznak. Különösen sok szövődményt és halálesetet tapasztaltak a súlyosan elhízott cukorbetegek között.

A szakemberek ugyanakkor nagyon aggasztónak tartják, hogy ez a H1N1 vírus olyanoknál is is súlyos szövődményeket okoz, akik egyébként teljesen egészségesek. Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint a járvány alatt a világon 2-7,4 millió ember vesztheti életét a szövődmények miatt.

A hagyományos influenzához képest a H1N1 vírus okozta fertőzésnél lényegesen gyakrabban fordul elő vírusos tüdőgyulladás, amelynél a tünetek gyorsan, 1-3 óra alatt drasztikusan erőteljesebbé válnak, ilyenkor a beteg gépi lélegeztetésre szorul. Ennél a szövődménynél a halálozási arány 30-60 százalék között van!

Mi a teendő, ha valaki elkapta a H1N1 influenzát?

Mivel a betegséget vírus okozza, antibiotikum szedésével nem lehet felgyorsítani a gyógyulást. Szerencsés esetben a szervezet néhány nap alatt, magas láz és mindenféle fájdalmak kíséretében megbirkózik a vírussal. Az is előfordulhat, hogy valaki láz nélkül vészeli át a fertőzést, ám nem ez az általános, mert a szervezet a lázzal próbál a vírus szaporodásához alkalmatlan körülményeket teremteni. Ágynyugalomra, sok folyadékra, lázcsillapításra és a tünetek enyhítésére van szükség - erőteljes odafigyeléssel. Ha ugyanis a beteg állapota rosszabbodni kezd, azonnali orvosi ellátásra lehet szükség.

Ezeket a tüneteket kell figyelni az Infektológiai Szakmai Kollégium szerint:

a légzésszám növekedése, felületessé válása akár fizikai aktivitás, akár pihenés közben, kifejezett nehézlégzés, cyanosis (elkékülés),

véres vagy elszíneződött köpet,

mellkasi fájdalom,

megváltozott tudatállapot,

három napon túl fennálló, magas láz,

a vérnyomás csökkenése,

gyermekeknél figyelmeztető jel a légzés gyorsulása és nehezítettsége, az aktivitás hiánya és az aluszékonyság.

~¤~

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr691608918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása