HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2010.01.13. 19:22 Myzus

Tudod e a fej korpásodásáról?...

 

A korpás fej az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati probléma. Csaknem minden második embernél sűrűn, minden ötödiknél csak időszakosan fordul elő. A bőr újraképződése során a felszínről hámsejtek válnak le. Egészsétes fejbőr esetén az elhalt hámsejtek kisebb mennyisége hajmosáskor, fésülködéskor távozik.

Ha a normális megújulásnál nagyobb számban pusztulnak el, akkor ez hétköznapi nevén a korpa megjelenése. A korpásodás kialakulásában számos ok játszhat szerepet. Külső ok lehet a száraz levegő, a légkondicionálás, a hajfestés vagy hajspray használata. Belső ok lehet a stressz, krónikus fáradtság, allergia vagy a nem megfelelő táplálkozás. A korpa láthatóvá válásán túl a fejbőr viszketése és fájdalmas gyulladása hívja fel a figyelmet a jelenség kialakulására, melyet kezelni kell.

Az első teendő az okok kiderítése, és ha lehetséges, ezek megszüntetése. Javasolt a rendszeres hajmosás, és az alapos öblítés. Szalicilsavas, kén­ vagy kátránytartalmú samponok hatékonyak lehetnek a korpa ellen. Gyulladás vagy viszketés esetén eredménye lehet a jódot tartalmazó fertőtlenítő hatású samponok alkalmazása is. Ajánlatos szakorvoshoz fordulni, hogy nem húzódik-e a háttérben valami egyéb ok.

~¤~

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr791670158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása