HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2010.01.13. 19:29 Myzus

Tudod e a szédülésről?...

 

A szédülés okai:

A szédülés érzése leggyakrabban az egyensúlyközpont valamilyen betegsége következtében fellépő jelenség. A szédülés jellege és időtartama igen sokféle lehet. Guggolásból történő hirtelen felálláskor ki ne tapasztalt volna már néhány másodpercig tartó szédülésérzést? Ilyenkor a testhelyzetváltozásra később reagáló egyensúlyközpont működése lassabban áll helyre. A szédülés formája lehet forgó jellegű, mely járáskor kifejezett bizonytalanságérzést vált ki. A betegnek olyan érzése van, mintha a környezete előre, hátra vagy oldalra mozogna.

Bármely típusú szédülés bizonytlanságérzést, félelmet okozhat. Gyakori kísérő tünet szédüléskor a hányinger, a sápadtság, a verejtékezés. Szédüléskor sokféle betegség képes okozni. A belső fülben található egyensúlyközpont – labirintus – működési zavarát, ezáltal erős, forgó jellegű szédülést válthat ki akár egy egyszerű középfülgyulladás is.

Számos központi idegrendszeri betegség is járhat szédüléssel. Az agyi egyensúlyközpont vérellátási zavara vagy az érelmeszesedés szintén okozhat szédülést, ez azonban nem forgó jellegű. Kísérheti hányás és bizonytalan járásérzés is. A beteg ilyenkor szívesebben megy a fal mellett, hogy biztonságban érezze magát.

A vérszegénység kezdeti tünete lehet a fáradékonyság mellett az indokolatlan szédülés is. Az alacsony vérnyomás közismert hasonló panaszokkal járhat. De a magas vérnyomás okozta vérellátási zavar szintén képes szédülésérzést kiváltani.

Az időskori nyaki gerinccsigolyák meszesedése, főként fejforgatáskor provokálódó forgó szédülést vált ki. Ugyanilyen okból következik be vérellátási zavar a nyaki verőér meszesedése vagy szűkülete esetén is. Ha a szűkület nagyon súlyos, a betegnél a fej forgatásakor gyakran eszméletvesztés is felléphet.

Rossz szemüveg viselése fejfájással együtt járó szédülést okoz.
A jelenség okát minden esetben tisztázni kell. A tünet eredetének kiderítéséhez összetett, idegygyógyászati-, szemészeti-, fül-orr-gégészeti, reumatológiai­ és belgyógyászati vizsgálatokra is szükség lehet. A panasz a kiváltó ok ismeretében nagy hatékonysággal kezelhető.

~¤~

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr71670180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása