HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2010.01.13. 19:51 Myzus

Tudod e?... Test és lélek.

 

A szellemi frissesség ápolása

A szellemi és testi kiegyensúlyozottsághoz egyaránt nélkülözhetetlen a pozitív gondolkodás és életszemlélet. Megfelelő önismerettel mindkettő megtanulható, de elengedhetetlen feltétele a nyugalom, az ellazultság. A mai stresszes, rohanó hétköznapokban ez egyre kevésbé megvalósítható, ám mindenképpen erre kell törekedni.

Tudatos lazításnak számít bármilyen olyan tevékenység, ami megnyugtatja, de egyben serkenti is az agy működését – a relaxáció és a jóga kifejezetten hasznos fizikai és mentális síkon is. A szellemi frissesség szempontjából fontos a megfelelő táplálkozás is, hiszen az elfogyasztott ételek minősége és tápanyagtartalma alapvetően befolyásolja a sejtek közötti információáramlásért felelős ingerületátvivő anyagok termelődését és szintjét.

A szellemi frissesség és az agyműködés olyan, látszólag hétköznapi, ám ritkán végzett tevékenységekkel is fokozható, mint például az olvasás, a sakk, a logikai és stratégiai játékok. Ahhoz azonban, hogy a test és a lélek kellően nyitott legyen a felfrissülésre, előbb stresszmentesíteni kell.

Valójában külső ingerek nélkül egyetlen élőlény sem életképes, de a stressz, vagyis a hosszú ideig tartó (vagy állandó) feszültség nemcsak a problémamegoldást akadályozza, hanem a gondolkodást is gátolja. A nyugalom elősegíti a két agyfélteke együttes működését, az újító, kreatív ötletek megszületéséhez ezért ellazult, stresszmentes állapot szükséges.

A stresszoldás ma már nemcsak nyugtató szavakból, hanem rendszeres lazítógyakorlatokból áll. Utóbbiak célja az izomtevékenység feloldása, a testi és szellemi-lelki gátlások felszabadítása, az általános jó közérzet és a kiegyensúlyozottság biztosítása.

A lazítás alapja a helyes légzés

Aki gyakran hódol a jóga szertartásának, tanúsíthatja, hogy minél teljesebb és könnyebb a légzés, annál nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb az ember. A stresszoldáshoz először a helyes légzést kell megtanulni, már csak azért is, mert pluszenergiát biztosít, és így a munka is könnyebben megy.
A lélegzetvétel számlálásával, az ellenőrzött be­ és kilégzéssel végzett tudatos összpontosítás felszabadítja a gondolatokat. A jobb oxigénfelvétel megszabadít a test-lelki gátlásoktól, egyidejűleg pedig ellazítja az izmokat.
A helyes légzéstechnika tudatosítása nélkül a legtöbb ember hajlamos arra, hogy korlátozza a légzését, illetve felületesen lélegezzen. Ezen némi gyakorlással viszonylag könnyű változtatni.
Helyezze az egyik kezét mellkasának felső részére, a másikat pedig a hasára. Kilégzésnél nyomja meg először a hasát, hogy a hasi kilégzés tökéletes legyen, majd a mellkasát, hogy abból is minél több levegő távozzon. A tökéletes kilégzés aktivizálja a belégzési reflexet, vagyis a belélegzett levegő mennyisége ezután automatikusan megnő.
A kilégzés más módszerrel is tökéletesíthető. Amikor már úgy érzi, hogy az összes levegő távozott a mellkasából, végezzen még egy gyors kifújást, mielőtt a levegő ismét a tüdejébe áramolna. Ha ezt rendszresen gyakorolja, a teljes légzés minden helyzetben, munka közben is automatikusan történik.

Mozgatás

Az egyik mozgatási módszer a masszírozás. A frissítő masszázshoz nincs szükség szakemberre, hiszen a gyengéd érintés önmagában is örömöt szerez. Ehhez azonban segítségül kell hívnia valakit (családtagját vagy bárkit, aki a közelében van), mert egyedül nem boldogul. Könyököljön az asztalra, állát támassza meg a tenyerével, és lazuljon el! Segítőtársa álljon a háta mögé, enyhén szorítsa meg a nyak izmait, és nyomkodja meg a koponyacsont alatti területet! Ezután csipkedje meg finoman a vállizmokat! Végül a „masszőr” a gerinc mindkét oldalán simítsa végig a hát hosszú izmait legalább ötször, fentről lefelé haladva.
A másik mozgatásos terápia hasonlít a masszázsra, de nem azonos vele. Ehhez is segítség kell. Partnere felülről kezdve gyúrja át a kar izmait, arra törekedve, hogy az izmokat finoman görgesse a csontok körül. Utána paskolja (ütögesse) végig az izmokat a felkartól az alkaron át egészen a kézfejig. A hatás lemérhető, amikor az egyik karral végzett és a másik még lazításra vár. Ha mindkét kart átgyúrta, szorítsa ökölbe a kezét, majd terpessze szét az ujjait! Ötször ismételje meg!

A folyamatos idegfeszültség a nyak és a váll merevségét okozza, ami egy idő után görcsös fájdalommal jár. Figyelje meg, hogy munka közben a válla önkéntelenül megemelkedik, és ebben a helyzetben rögzül. Kezdje a lazítást finom vállkörzéssel, tízszer a bal és tízszer a jobb oldalon, felváltva. Ezután mindkét vállal hátrafelé körözzön, majd pedig előre. Végül húzza fel a vállát a füléig, és hirtelen engedje le – legalább ötször!

Ülve végezze a következő gyakorlatot: forduljon el a felsőtestével jobbra, míg a fejét balra fordítja. Végezze el a gyakorlatot az ellenkező irányban is, majd ismételje meg mindkét oldalra ötször! Ez a gyakorlat a nyak­ és vállizmokra is jótékony hatású.

A progresszív izomlazítás egyedül végezhető. Csak arra kell ügyelni, hogy jó keringést biztosítson azoknak a területeknek, ahol a feszültség elraktározódott. Mozgassa meg a kérdéses izmokat és az elgémberedett izületeket, mert csak ott érdemes lazítani, ahol a fölfokozott vérkeringés csökkenti a nyújtógyakorlatok sérülésveszélyét.
Az alapelv a különböző izomcsoportok tudatos feszítésének és ellazításának váltakozása – egymás után többször. A progresszív izomlazítás szabályozza a szervezet működését, a rendszeresen végzett lazítás hatására megnyugszik az idegrendszer.

Stresszoldó, nyugtató tea.

A házilag elkészíthető teához csipkebogyó, citromfű, virágzó galagonyaág és szederlevél keverékét kell leforrázni, majd tíz percig állni hagyni. Lehet natúr vagy édesítve is fogyasztani.
Népgyógyászati tapasztalatok alapján a citromfű és a galagonyaág vége nyugtató hatású, ezért alvászavar esetén célszerű a teát lefekvés előtt fogyasztani.

~¤~

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr841670252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása