Édesítőszerek.. szeretjük az édeset gyerekkorunk óta. Csokoládé, fagylalt, torták.. sajnos hizlalnak, rosszak a fogaknak, növelik a cukorbetegség kockázatát. Sok félét lehet kapni, a legismertebb a kristálycukor.
Ez más néven szaharóz. Két részből áll, szőlőcukorból, és gyümölcscukorból. Ezt a szervezet könnyen lebontja. Az összetett szénhidrátokból állót, viszont előbb átalakítja monoszahariddá, és úgy emészti meg. A fehér cukor, üres kalória, hirtelen emeli a vércukorszintet, és a lebontásához vitaminokat is fel kell használni.
Kristálycukor-kalóriabomba A XIX. században kezdődött a nagyipari feldolgozása. A többlépcsős feldolgozás során, sikerült elérni, amit a megrendelő szeretne, szép, fehér, kristályos anyag, hasznos anyagok nélkül L
Barna cukor: a nagy becsapás…a barna cukor egyszerűen csak kevésbé finomított változata a fehér cukornak, vagy rosszabb esetben fehér cukor színezve. Ezenkívül a barna cukor érezhetően drágább, mint a fehér.
Nádcukor: a legkevésbé feldolgozott cukorfajta ( Ázsiában, egyszerűen kipréselik a levét, amit eladnak üdítőnek, de ihatatlanul édes ) Sárgás, világosbarna színű. A megtisztított cukornádat préselik, majd gőz által granulálják. Tartalmazza a teljes B vitamin skálát, ezen kívül a cukornád ásványi anyagait Karamelles ízű, a fehér cukornál nehezebben oldódik. Bioboltokban Rapadura vagy Sucanat néven is meg lehet találni.
Cukornád-kristályosított:
A cukornádat préselik, a szirupot tisztítják, és változó ideig kristályosítják. A maradék sziruppal színezik vissza a kristályokat. Sötét vagy világosbarna lehet, a hozzákevert melasz arányától függően. Tápanyagértéke kevés. Demerara néven is megtalálható a boltokban.
Szőlőcukor: nevezik glükóznak, vagy dextróznak is.
Kukoricából, vagy burgonyából nyerik .Mivel egyszerű szénhidrát, már a nyálban lebomlik, és hirtelen nagyon sok cukor kerül a véráramba. Ezáltal egy energiabomba. Sportolóknak ajánlották használatát. A kutatók azonban figyelmeztetnek, hogy óvatosan kell bánni a szőlőcukorral, túl gyakori fogyasztása elősegítheti az időkori cukorbetegség kialakulását.
Gyümölcscukor: a legerősebb édesítőszer. Jó a cukorbetegeknek is, mivel nem emeli hírtelen a vércukorszintet, mint a szőlőcukor. Nevével ellentétben nem gyümölcsből készül, hanem nádcukorból, vagy cikóriagyökérből.
Tejcukor/Laktóz:
A tejsavóból vonják ki, amit a sajtelőállításnál használnak. Az anyatejben is megtalálható, kevésbé édes, és vízben nehezen oldódik. Beszerezhető por alakban, főleg emésztés elősegítésére alkalmas, mert a vastagbelet átalakulás nélkül éri el, és ott tejsavvá alakul. Ez segíti a bélmozgást, és megfelelő bélflórát biztosít. Számos ember azonban nem bírja megemészteni a tejcukrot, mert a laktóz bontó enzimjük hiányzik. Ők semmilyen tejterméket nem fogyaszthatnak. Tejcukor található kéz szószokban is.
~¤~