HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2010.02.14. 17:37 Myzus

Tudod e a cukorról?...


Édesítőszerek.. szeretjük az édeset gyerekkorunk óta. Csokoládé, fagylalt, torták.. sajnos hizlalnak, rosszak a fogaknak, növelik a cukorbetegség kockázatát. Sok félét lehet kapni, a legismertebb a kristálycukor.

Ez más néven szaharóz. Két részből áll, szőlőcukorból, és gyümölcscukorból. Ezt a szervezet könnyen lebontja. Az összetett szénhidrátokból állót, viszont előbb átalakítja monoszahariddá, és úgy emészti meg. A fehér cukor, üres kalória, hirtelen emeli a vércukorszintet, és a lebontásához vitaminokat is fel kell használni.

Kristálycukor-kalóriabomba A XIX. században kezdődött a nagyipari feldolgozása. A többlépcsős feldolgozás során, sikerült elérni, amit a megrendelő szeretne, szép, fehér, kristályos anyag, hasznos anyagok nélkül L

Barna cukor: a nagy becsapás…a barna cukor egyszerűen csak kevésbé finomított változata a fehér cukornak, vagy rosszabb esetben fehér cukor színezve. Ezenkívül a barna cukor érezhetően drágább, mint a fehér.

Nádcukor: a legkevésbé feldolgozott cukorfajta ( Ázsiában, egyszerűen kipréselik a levét, amit eladnak üdítőnek, de ihatatlanul édes ) Sárgás, világosbarna színű. A megtisztított cukornádat préselik, majd gőz által granulálják. Tartalmazza a teljes B vitamin skálát, ezen kívül a cukornád ásványi anyagait Karamelles ízű, a fehér cukornál nehezebben oldódik. Bioboltokban Rapadura vagy Sucanat néven is meg lehet találni.

Cukornád-kristályosított:

A cukornádat préselik, a szirupot tisztítják, és változó ideig kristályosítják. A maradék sziruppal színezik vissza a kristályokat. Sötét vagy világosbarna lehet, a hozzákevert melasz arányától függően. Tápanyagértéke kevés. Demerara néven is megtalálható a boltokban.

Szőlőcukor: nevezik glükóznak, vagy dextróznak is.

Kukoricából, vagy burgonyából nyerik .Mivel egyszerű szénhidrát, már a nyálban lebomlik, és hirtelen nagyon sok cukor kerül a véráramba. Ezáltal egy energiabomba. Sportolóknak ajánlották használatát. A kutatók azonban figyelmeztetnek, hogy óvatosan kell bánni a szőlőcukorral, túl gyakori fogyasztása elősegítheti az időkori cukorbetegség kialakulását.

Gyümölcscukor: a legerősebb édesítőszer. Jó a cukorbetegeknek is, mivel nem emeli hírtelen a vércukorszintet, mint a szőlőcukor. Nevével ellentétben nem gyümölcsből készül, hanem nádcukorból, vagy cikóriagyökérből.

Tejcukor/Laktóz:

A tejsavóból vonják ki, amit a sajtelőállításnál használnak. Az anyatejben is megtalálható, kevésbé édes, és vízben nehezen oldódik. Beszerezhető por alakban, főleg emésztés elősegítésére alkalmas, mert a vastagbelet átalakulás nélkül éri el, és ott tejsavvá alakul. Ez segíti a bélmozgást, és megfelelő bélflórát biztosít. Számos ember azonban nem bírja megemészteni a tejcukrot, mert a laktóz bontó enzimjük hiányzik. Ők semmilyen tejterméket nem fogyaszthatnak. Tejcukor található kéz szószokban is.

~¤~

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr921757836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása