HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2010.03.04. 13:28 Myzus

Tudod e a gyömbérről?...

Gyömbér = Zingiber officinale

Mindenhol nagy becsben tartják a gyömbért gyógyhatása és a konyhaművészetben betöltött szerepe miatt. A népi gyógyászok is már ősidők óta használják. Korunkban émelygés és egyéb kellemetlen panaszok elmulasztására alkalmazzák.

Általánosan javallt:

* Émelygés és szédülés megszüntetésére.
* Ízületi gyulladás és fájdalmak csökkentésére.
* lzomfájdalmak enyhítésére.
* Allergiák megszüntetésére.
* Bélpuffadás enyhítésére.

FIGYELMEZTETÉS!

A naponta négyszer, legfeljebb 250 mg gyömbér elfogyasztásával megelőzheti a reggeli hányinger kialakulását a terhesség első két hónapjában. De hosszabb ideig, vagy nagyobb dózisban már csak orvosa megkérdezése után szedje.
A kemoterápiás kezelés alatt álló betegek soha ne vegyék be a gyömbért üres gyomorra, mivel a gyomor nyálkahártyáján irritációt válthat ki.

Tulajdonságai

A gyomornyugtató hatásáról híres gyömbért India egyes területein, Kínában, Jamaicában és más trópusi vidékeken termesztik. Ez a meleg éghajlatot kedvelő évelő növény szoros rokonságban áll a kurkumával és a majoránnával, s főzéshez, gyógyításhoz egyaránt a gyökértörzsét (rizomáját) használják fel. Az olyan, egymástól teljesen eltérő ételeknek is, mint például a sertéssült és a gyömbéres sütemény, csípős, citromos ízt ad. Gyógyhatását a mai gyógynövényszakértők továbbra is nagy előszeretettel használják ki.

Hatása

Ezt az átható illatú fűszernövényt évezredek óta a világ szinte minden táján elsősorban emésztési zavarok - enyhe gyomorrontás, haspuffadás, émelygés, hányinger - megszüntetésére használják. Megfázás és ízületi gyulladás ellen is alkalmazható.

FŐBB ELŐNYEI:

Tengeribeteg a tengerész? Adjunk neki gyömbért! Egy dániai kísérlet során 40 tengerészkadét naponta 1 g gyömbér tabletta kivonatot kapott; hatására jóval ritkábban tört ki rajtuk a tengeribetegség klasszikus tünet együttese (hideg verejtékezés, hányinger), mint a 39, placebót szedő társukon.

Mivel a gyömbér az emésztőnedvek termelődését fokozza, a savak hatását pedig közömbösíti, ezért főleg az emésztőcsatornára hat. Így elképzelhető, hogy a központi idegrendszerre ható s levertséget is okozó gyógyszerek helyett ezt a szelídebb gyógymódot érdemes választania panaszai elmulasztására. Hasi vagy komolyabb nőgyógyászati műtéten átesett nőket vizsgálva kiderült, hogy az operáció előtt adott 1 g gyömbér jelentősen csökkenti az operációt követő rosszullét és hányinger előfordulását; ezek a tünetek gyakoriak sebészi beavatkozások és altatások után. A kemoterápiás kezelésekkel együtt járó rosszullét megszüntetésében is segíthet a gyömbér, bár ilyen esetekben jobb, ha étkezés közben veszi be, mivel így csökkentheti a gyomorpanaszok kialakulásának kockázatát.

A gyömbér émelygést csökkentő hatását idős betegeken is kifejti. Náluk igen gyakran jelentkezik szédülés, illetve reggeli rosszullét. Hosszú éveken át a népi gyógyászat a gyömbért tartotta a legjelentősebb gyógyhatású szernek, elsősorban emésztési zavarok kezelésében. A gyömbérkészítmények  a bélpuffadást is jelentősen enyhítik.

TOVÁBBI ELŐNYEI:

A gyömbérben lévő gyulladás-, illetve fájdalomcsökkentő anyagok az ízületi gyulladással és egyéb panaszokkal járó idült ízületi és izomfájdalmakat is csökkentik. Egy kísérlet során 7 reumás ízületi gyulladásban szenvedő nőt vizsgáltak. Miután 5-50 g friss gyömbért vagy 1 g gyömbérport tartalmazó tablettát kaptak, ízületi fájdalmaik és gyulladásuk csökkent. A gyömbérnek ezt a gyulladáscsökkentő hatását lehet kihasználni a megfázást kísérő hörghurut enyhítésében is.

Alkalmazása

ADAGOLÁS:

Utazási betegségek (pl. tengeribetegség), mozgás okozta rosszullétek, szédülés és émelygés ellen; bélpuffadás csökkentésére; idült fájdalmak vagy reumás ízületi gyulladás kezelésére: akár naponta háromszor, vagy ha szükséges, minden négy órában vegyen be gyömbér tablettát. A szokásos adag 100-200 mg gyömbérkivonat tabletta formájában. Utazáshoz is vigyen magával  gyömbér tablettát.  Izomfájdalmakra a belső kúrát, külsőleg is kiegészítheti: keverjen össze 15 mI mandula- vagy egyéb semleges olajat néhány csepp gyömbérolajjal, majd ezzel a keverékkel masszírozza be fájó testrészeit. Allergiára: naponta legfeljebb négyszer egy tablettát vegyen be és csökkentse tüneteit.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ:

A gyömbér tablettát  folyadékkal vegye be. Ha mozgás okozta rosszulléttől tart, indulás előtt 3-4 órával vegyen be, majd ha szükséges, ismételje meg minden négy órában, de napi négy alkalomnál többször ne. A műtét utáni émelygés elkerülésére, miután orvosa véleményét kikérte, a műtétet megelőző napon kezdje el szedni a gyömbért.

Esetleges mellékhatásai

A gyömbér - akár koncentrált kapszulaformában, akár frissen fogyasztva, esetleg teaként vagy gyömbérsörként kortyolgatva - mindenféleképpen nagyon biztonságos, bármilyen panasz esetén is alkalmazza. Egyeseknél gyomorégést idézhet elő, de ezen kívül egyéb mellékhatásai nem ismertek.

Eheti is a gyökeret, bár tabletta formájában, a gyömbér gyorsan elmulasztja az émelygést és a szédülést.

Csak olyan gyömbérkészítményt vegyen, amelynek címkéjén ott áll az „átható szagú” felirat. Ezek biztosan tartalmaznak gingerolt és szogaolt, a gyömbér gyógyhatással rendelkező összetevőit.

Csak igazi gyömbérből készült természetes gyömbérsört vegyen: ebből 2,5 dl kb. 1   g gyömbért tartalmaz. A legtöbb helyen azonban olyan gyömbérsört lehet kapni, amelyben nagyon kis mennyiségben vagy egyáltalán nincs gyömbér, esetleg csak gyömbér ízesítésű. Az ilyen söröknek persze gyógyhatásuk sincs.

TUDTAD?

Az ókori görögök annyira kedvelték a gyömbért emésztést elősegítő hatása miatt, hogy kenyerükbe is belekeverték. Így született az első gyömbérkenyér.
A népi gyógyászatban megfázásra vagy influenzára sokszor ajánlják, enyhíti az influenzával járó izom- és mellkasfájdalmat. A gyömbér, olyan sokoldalú fűszernövény, hogy  egyetlenegy házipatikából sem hiányozhat. 

~¤~

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr411808530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása