HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2010.05.26. 12:36 Myzus

Tudod e?...Dackorszak

 


Dackorszak A kisgyermekkor sajátos fejlődési szakasza, a legtöbbször 2-3 éves korban alakul ki, csak ritkán később. Lényegében két tényező vezet a környezettel szemben kifejlődő konfliktushoz: a kisgyermek tudatára ébred rohamosan fejlődő fizikai és értelmi képességeinek, amelyet a környezet, elsősorban a hozzá közel álló felnőttek egyre inkább korlátok közé szorítanak, ugyanakkor nem akar a csecsemőkor kényelméről olyan mértékben lemondani, ahogyan azt szülei most már elvárják tőle.

A kisgyermek egyre inkább megéli a korlátozást és a fokozódó követelményeket, ezek ellen igyekszik tiltakozni a rendelkezésére álló eszközökkel: neveletlenséggel, engedetlenséggel, daccal, dühkitörésekkel. Az ilyen reakciók fajtája és hevessége a gyermek személyiségétől, jellemétől és adottságaitól függ, nagyon nagy különbségek lehetnek. Ezenfelül erősen befolyásolja a dackorszak sajátságait a szülők magatartása és a gyerek lázadásával szemben tanúsított reakciója; sokan nehezen viselik el, hogy addig kétségbevonhatatlan tekintélyük egyszerre romba dől; a gyermek ebben a korban tapogatja ki hatalma határait.

Ha a dackorszak jelenségei nem szélsőségesek, a kisgyermek lelki fejlődésén belül fellépő normális szakasznak kell elfogadni, ennek megfelelően viselkedjenek a szülők. A túlzások felbukkanása arra is utalhat, hogy a gyermeket nevelő felnőtt magatartása hibás.

Nagyon rövidlátó és ostoba dolog volna a kisgyermek rohamosan fejlődő akaratát szigorú intézkedésekkel megtörni vagy elnyomni; de ugyanakkor hiba volna túlzottan engedékeny és főképpen következetlen módon a gyermek minden kívánságát teljesíteni. A túlzott szülői szigor "eredményes" lehet: a gyerek látszólag megtörik, makacssága felszín alá kerül, hogy aztán később hatalmasan megbosszulja magát; a következetlen engedékenység pedig a szülői tekintély azonnali elvesztését eredményezheti, a családban mindenben a gyerek parancsol ezután. A szülők első nevelési erőpróbája a dackorszak, meg kell találniuk az arany középutat, a szeretetteljes következetességet.

Ha a szülők orvosukhoz fordulnak tanácsért, az orvost alaposan meg kell ismertetni a család belső szerkezetével és életével.

~¤~

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr202032660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása