Gabonapelyhek
Kukoricapehely: gyárilag készítik a kukoricából, corn flakes.
Leginkább elterjedt a zabpehely, de már Magyarországon is hozzáférhető a búza-, rozs-, árpa- és rizspehely.
Zabpehely A zabot lehántolják, meggőzölve laposra préselik. A zab különlegesen jól duzzad meg folyadékba téve, ebben erősen különbözik a búzától és a rozstól. Sok nyákanyag is van benne, ezért már a csecsemőkor második felében kitűnő táplálék.
A pelyheket a tejhígítások elkészítésekor használhatjuk. A tehéntej elkerülhetetlen hígításakor bekövetkező kalóriaveszteséget cukor és ún. második szénhidrát hozzáadásával pótoljuk.
Néha diétás célzattal alkalmazzuk őket.
A finomra őrölt lisztekkel ellentétben a pelyhek a gabonamag külső részét is tartalmazzák, azaz nemcsak keményítőt, hanem fehérjét, zsírt, ásványi anyagokat, vitaminokat és rostokat. Mindez előnyösen hat az emésztésre is.
~¤~