HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2010.05.26. 13:09 Myzus

Tudod e? Gabonapelyhek...

Gabonapelyhek

Kukoricapehely: gyárilag készítik a kukoricából, corn flakes.
Leginkább elterjedt a zabpehely, de már Magyarországon is hozzáférhető a búza-, rozs-, árpa- és rizspehely.

Zabpehely A zabot lehántolják, meggőzölve laposra préselik. A zab különlegesen jól duzzad meg folyadékba téve, ebben erősen különbözik a búzától és a rozstól. Sok nyákanyag is van benne, ezért már a csecsemőkor második felében kitűnő táplálék. 

A pelyheket a tejhígítások elkészítésekor használhatjuk. A tehéntej elkerülhetetlen hígításakor bekövetkező kalóriaveszteséget cukor és ún. második szénhidrát hozzáadásával pótoljuk.

Néha diétás célzattal alkalmazzuk őket.

A finomra őrölt lisztekkel ellentétben a pelyhek a gabonamag külső részét is tartalmazzák, azaz nemcsak keményítőt, hanem fehérjét, zsírt, ásványi anyagokat, vitaminokat és rostokat. Mindez előnyösen hat az emésztésre is.

~¤~

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr732032735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása