HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2010.05.26. 12:43 Myzus

Tudod e ?...(Rh) Rhesus-vércsoport

Rh-vércsoport; az emberi vörösvértestek felületén kimutatható tulajdonság, a Rhesus-majomról kapta nevét, mert ebben az állatban fedezték fel a vércsoportot.

Az európai emberek 85 %-ában jelen van, ezeket Rh-pozitívaknak (újabban D-pozitívaknak) nevezik, 15 %-nál hiányzik (Rh-negatív, D-negatív). A tulajdonság domináns öröklődést mutat, azaz ha a gyermek egyik szülőjétől pozitivitást örököl, már meg fog nyilvánulni benne a tulajdonság.

Ha az Rh-negatív nő Rh-pozitív férfitól Rh-pozitív magzatot fogan, a számára idegen tulajdonságú magzati vörösvérsejtekkel szemben védekező ellenanyagokat termelhet szervezete. Ezek az anyai védekező anyagok aztán bekerülhetnek a magzatba és annak Rh-pozitív vörösvértestjeit megtámadják, elpusztítják. Mindez nem olyan gyakran fordult elő korábban sem, mint a gyakoriságra vonatkozó számok alapján várható lett volna.

Mivel az eseménysorozatban a döntő pont a magzati Rh-pozitív vörösvérsejteknek az anyai keringésbe való átjutása (ez készteti védekezésre az anyai szervezetet), keresték annak módját, hogyan lehetne ezeket a magzati vörösvértesteket az anya szervezetében ártalmatlanná tenni. Ez teljes mértékben sikerült is; ma minden Rh-negatív nő szüléskor (ekkor szoktak a magzati vörösvérsejtek az anyába átszökni) a vörösvérsejtek hatását semlegesítő ún. anti-D-gamma-globulint kap már évtizedek óta és ezzel az Rh-összeférhetetlenségen alapuló betegségei szinte teljes mértékben kiirtották.

A vércsoport-összeférhetetlenség egyébként a magzati vörösvértestek tömeges pusztulását eredményezte, a fölösleges vérfesték epefestékké alakulva rendkívüli mértékű sárgaságot okozott, mely súlyos idegrendszeri károsodást, esetleg halált eredményezett.

A ritkán ma is még előforduló kórkép kezelése során az idejében végzett vércsere segítségével mindezeket meg lehet előzni, a gyermek egészségesen nő fel.

~¤~

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr792032674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása