A D-vitamin felfedezésével lejárt az angolkóros megbetegedések ideje. Ez a vitamin felelős a kálcium anyagcseréért és a csontjainkért. Ha Magyarországon is trópusi éghajlat lenne, akkor egész évben elegendő mennyiséghez jutnánk, mivel a napfény segítségével szervezetünk is képes előállítani ezt a vitamint. Nagymértékben tartalmazza a máj, a lazac, a tojássárgája és a tej.
Késlelteti az öregedést azáltal, hogy megköti a szabad gyököket az E-vitamin. A növényi eredetű olajokban, az olajos magvakban (pl: mogyoró, tökmag) és a sárgaborsóban található meg.
A hidegen sajtolt búzacsíraolaj E-vitamin és lecitintartalma miatt nem csak egészséges, de bőrünket is szépíti. Használhatjuk salátaöntetekhez vagy főzelékfélékhez is.
A K-vitamin a véralvadást segíti, ennek előállítására egyes bélbaktériumok is képesek. Hiánya emésztési zavarokban léphet fel, de pótolható brokkoli, fejes saláta és spenót fogyasztásával.
A vízben oldódó vitaminok közül a B-vitamin családja szinte felsorolhatatlanul sok mindenért felel. Szükséges többek között az optimális anyagcseréhez, a bőr, az izületek és izmok működéséhez és a vérképzéshez. Szerencsére rengeteg forrása van, így csak akkor van szükség pótlására, ha egyoldalúan étkezünk, ha vegetáriánusok vagyunk, vagy ha stressznek és fokozott fizikai igénybevételnek vagyunk kitéve.
Az élesztő mindenfajta B-vitamint, ásványi- és nyomelemeket és proteint tartalmaz, ezért a stresszesebb időszakokban érdemes naponta fogyasztani.
~¤~