HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2010.06.01. 20:10 Myzus

Tudod e a vasúti sínekről?...

Milyen távolságra vannak egymástól a vasúti sínek?   
 
1435 mm   
 
Az európai és amerikai vasúti sínek 1435 mm azaz 4 láb 8.5 hüvelyk távolságra vannak egymástól. Amikor az első vonatokat kezdték gyártani a szekerek mértékeit alkalmazták. A szekerek kerekei is ilyen távolságra vannak egymástól, mert a régi utak e méretek szerint voltak kialakítva. A rómaiaknál - akik az első utakat építették - a kocsikat rendszerint két ló húzta. Ha egymás mellé teszünk két lovat abból a fajtából amit akkor használtak meglátjuk, hogy pontosan 1435 mm széles helyet foglalnak el. Ezek szerint tehát a mai vasúti sínek fesztávja, amelyeken modernebbnél modernebb, gyorsabbnál gyorsabb vonatok közlekednek, nos ezeknek a vasúti síneknek a távolságát a rómaiak határozták meg.

~¤~

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr872048871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása