HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2010.06.05. 14:24 Myzus

Tudod e ki nyerte?...

Ki nyerte Magyarország második olimpiai aranyérmét?   
 
Hajós Alfréd   
 
Az első és a második olimpiai aranyérmünket is Hajós Alfréd szerezte 1896-ban Athénben.

Első magyar olimpiai bajnokunk - Guttmann Arnold néven - 1878. február 1-én született. Született sportzseni volt, aki úszásban két olimpiai aranyérmet nyert, míg a BTC labdarúgó-csapatával kétszeres magyar bajnok lett (1901, 1902), sőt egy alkalommal a válogatottban is bemutatkozhatott. Építészmérnökként Alpár Ignác, majd Lechner Ödön irodájában dolgozott, ő tervezte a debreceni Aranybika szállót, az Újpesti Stadiont és a margitszigeti Nemzeti Sportuszodát. 1924-ben, a párizsi olimpián, a művészeti verseny építészet kategóriájában stadiontervére ezüst-érmet kapott.

Az első olimpiai aranyérmet a 100 méteres gyorsúszásban 1896. április 11-én szerezte. A viadal érdekessége, hogy még nem uszodában, hanem nyílt tengeren rendezték, s a versenyzőket kis gőzösökkel szállították az öböl közepén fekvő, kezdetleges rajthoz. A versenyen végig Hajós vezetett, végül biztosan, elsőként ért célba. A díjátadáskor a versenybíróság hajóján maga a görög trónörökös vonta fel a főárbócra a zászlót. A zenekar az osztrák himnuszt kezdte el játszani (Magyarország ekkor még az Osztrák-Magyar Monarchiába tartozott), ám a jelen lévő magyarok hangosan belekezdtek a magyar Himnuszba. És a zenekar elhallgatott.

Jó órával később indult az 1200 méteres verseny mezőnye. Hajós faggyúval kente be testét, védekezve a 10 fokos víz dermesztő hidege ellen. Győzelme után a görög újságok magyar delfinnek nevezték el a kétszeres bajnokot. 77 évesen, 1955. november 12-én hunyt el.

~¤~

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr892058614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása