HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2010.07.11. 10:51 Myzus

Tudod e milyen betegségre hajlamosít?...

Milyen betegségre hajlamosít hajad színe?


A szőkéknél magasabb a melanóma-kockázat, a barnák többet szenvednek a hajhullástól, a vörös hajúaknak pedig nagyobb az esélyük a Parkinson-kórra.
Hajszínünk elárulja, milyen egészségügyi veszélyekkel kell számolnunk. Íme, a három leggyakoribb színváltozatot viselőkre leselkedo kockázatok.

Szőkék

A nőknél egyébként is gyakrabban fordul elő az időskori sárgafolt-elfajulás (makuladegeneráció), amely a vakság vezető oka, a szőke nők pedig a kutatások szerint különösen hajlamosak erre a betegségre, így érdemes luteinben és zeaxantinban gazdag ételeket - például kelkáposztát, spenótot és cukorborsót - fogyasztaniuk, méghozzá minden nap egy-két csészényit.

Mivel a szőkék kevesebb melanint (a bor pigmentanyaga) termelnek, mérsékeltebben védettek a nap káros UV-sugarai ellen, emiatt magasabb náluk a melanóma kockázata, különösen a fejbőr területén. Ha szőke a hajunk, használjunk magas fényvédő faktorszámú napvédő krémet, és ne feledkezzünk el fejbőrünkről sem.

Barnák

A kopaszodással küzdő nők több, mint fele barna hajú, ennek oka valószínűleg az, hogy nekik eleve kevesebb hajuk van. A barna fürtök általában vastagabbak és durvábbak, mint a szőkék és a vörösek, de a szervezet kevesebbet termel belőlük. Ezért a hajszálak pusztulása esetén jobban láthatóak a kopasz foltok. A kopaszodás megelőzhetoőhelyes táplálkozással és elegendő vasbevitellel.

A barnák gyorsabban rászoknak a dohányzásra is, mert a hajukban lévő több melanin meggátolja, hogy a máj lebontsa a méreganyagokat. C-vitaminnal formában tarthatjuk a májat, de a legjobb, ha el sem kezdünk dohányozni.

Vörösök

Az öröklődő mutáció lévén kialakuló vörös hajt viselők esetében a kutatások szerint kevésbé hatnak a helyi és általános érzéstelenítőszerek, adott esetben akár 20 százalékos dózisemelésre is szükség lehet náluk. (Ez azonban senkit nem tántorítson el a fogorvosi kezeléstől.)

A Harvard kutatóinak egyik friss vizsgálata szerint a vörösöknél 90 százalékkal magasabb a Parkinson-kór kockázata, mivel a vörös hajat létrehozó mutáció valószínuleg a Parkinson-kórral kapcsolatos géneket is érinti - a folsav azonban késleltetheti a betegség lefolyását.
 

~¤~

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr822144155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása