HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2010.07.15. 10:38 Myzus

Tudod e mi a sallang?...

  
 bőrdísz   
 
 

 

sallang - 1. bőrcsíkokból összeállított csokor neve, amelyet a szűr összefogására készített csatos szíjra tűztek. Főleg az alföldi vagy a kun cifraszűrt és az erdélyi condrát díszítették vele. – 2. Áttört díszítéssel vagy fonással készített bőrdísz, melyet lószerszámra erősítettek. Gyakran színezték is. Bőrből, ritkábban posztóból (v. a kettő kombinálásából) készült, a fogat tetszetősebbé tétele végett alkalmazott díszítés. Elhelyezése szerint lehet: homlok-, oldal-, fül-, ill. hát-sallang, de boríthatja a hámot, ill. a veseszíjat. A bőr-sallang lehet fonott, hasított, gazdagon mintázott, ill. ezek kombinációja. 
 

~¤~

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr52152997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása