HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2010.07.18. 10:33 Myzus

Tudod e ki mondta?...


Ki mondta "Párizs megér egy misét"?   
 
IV. Henrik   
 
IV. Henrik (1553-1610) Franciaország király 1589 és 1610 között, az első Bourbon uralkodó. Bár római katolikusnak keresztelték anyja hatására  tizenévesen csatlakozott a hugenottákhoz. Felesége Valois Margit IX. Károly testvére. Anyósa, Medici Katalin megszervezte az esküvőre érkező hugenották lemészárlását, ez volt a Szent Bertalan éjszakája. Navarrai Henrik úgy menekül meg, hogy színleg áttér a katolikus hitre. Háziőrizetben tartják, ahonnan 4 év után megszökik és Navarrába tér vissza. III. Henrik oldalán  részt vett a francia vallásháborúban, s a király elleni halálos merénylet után utódja lett a trónon IV. Henrik néven. Bölcs királyként belátta, hogy hugenottaként hosszú távon nem tarthatja meg a trónt, s áttér hivatalosan is a katolikus vallás kebelébe. Ekkor hangzott el el híres mondása "Párizs megér egy misét". 1598-ban törvényben tiltja meg a hugenották üldöztetését. Akárcsak elődje ő is merénylet áldozata lett, 1610-ben egy katolikus szerzetes végez vele.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr762158424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása