HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2010.07.22. 13:05 Myzus

Tudod e mit kell tenni?...

...ha megégett a baba!

 Nyári szünet van, minden gyerek felszabadultabb ilyenkor. Az egész nap a játékról szól. Futkosnak, sürögnek-forognak. A baj is könnyebben jön...

Ha csak egy picit megégette vagy leforrázta magát, nincs nagy baj, ha gyorsan és legalább 10 percig hidegvíz alá tartod, lehűsíti a bőrt, csillapítja a fájdalmat és megakadályozza annak a továbbterjedését is.  Ezt követően borogasd be, és óvd a szennyeződéstől.

Ha nagyobb a baj...

- Ha tenyérnyinél nagyobb a megégett terület, akkor azonnal menjetek orvoshoz!

- Távolíts el mindent: ékszert, ruhát, ami szoríthat, vagy beleragadhat, bedagaszthatja a területet.

- Ne nyisd fel a hólyagokat, azok természetesen védik a sérült területet.

- Legalább 24 óráig ne nyúlj a sérüléshez, hogy a gyógyulási folyamat megindulhasson. Ha a hólyag felfakad, tisztítsd meg a helyét, fertőtlenítsd és lazán kötözd be.


A bőrnek csupán a felső rétegét érintő, első fokú égési sérülés esetén bőrpír és érzékenység, duzzanat jelentkezik.

A másodfokú sérüléseknél a fájdalom is erősebb és nagyobb mértékű a hólyagosodás.

A harmadfokú sérülé eleinte nem is fáj, mert a bőrrel együtt az idegek is károsodnak, a bőrfelület elszenesedik, illetve viaszszerű. Azonnal kórházi ellátást, kezelést igényel!

Természetes gyógymódok - ha már gyógyul a sérülés

- Préselj kis egy kis zselét frissen levágott aloe vera levélből és tedd a sérülésre. Csillapítja a fájdalmat, nedvesíti a bőrt, légmentesen lezárja a sebet és távol tartja a baktériumokat.

- Kamillavirágból is készíthető borogatás: segíti a hámréteg regenerálódását és nyugtat. A körömvirágkrém is bármikor alkalmazható.

- Áztass be egy ruhát varázsmogyoró hígitott, szűrt levébe, vagy körömvirág-, tyúkhúr- vagy bodzateába: nyugtat és hűsít, enyhíti a fájdalmat.

- Az orbáncfű sárga virága hipericint tartalmaz, amely közismerten sebgyógyító hatású. Adj a szárított virágból egy teáskanálnyit egy pohárnyi forrásban lévő vízhez, hagyd 5 percig ázni, majd szűrd le. A lehűlt teából készíts borogatást.

- Indiai kutatók kimutatták, hogy a méz is gyógyító hatással van az égési sérülésekre, illetve nyugtató a hideg tejes borogatás.

- Az immunerősítő kasvirág szintén a bőr regenerálódását segíti, naponta 3x15 cseppet keverj el vízzel, és igya meg a gyerek

- Az ókori egyiptomiak póréhagymát használtak az égési sérülésekre, ez antibiotikus hatású, megakadályozza a sebek elfertőződését.

~¤~

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr632168566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása