HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2010.08.01. 12:29 Myzus

Tudod e a bonszájról?...

 Bonszáj a lakásban  
  
 
 Néhány éve egyre több üzletben, bevásárlóközpontban árusítanak bonszájokat. Meglátjuk ezeket a fákat és megszeretjük. Az áruk elviselhető, és ha magunknak nem is akarjuk, szeretteinknek ünnepi alkalomra, karácsonyra, születésnapra megvesszük. S mivel a vásárló nem ért hozzá, a legszebbet veszi meg, fényes, apró levelekkel, fehér virágokkal. Az eladó nem tud felvilágosítást adni a tartásáról, sőt gyakran a fa neve sincs feltüntetve. Szegény vásárló látja a mini méretet, és arra gondol, hogy ez a fa a szobában tartható. Sajnos ez többnyire nem így van. A növények évmilliók alatt idomultak környezetükhöz. A fajtól függően más-más a környezeti igényük, ha ezeket nem biztosítjuk, akkor a fánk rövidebb-hosszabb idő alatt elpusztul.

Vegyük sorra a fontosabb élőhelyeket:

Szárazföldi (kontinentális) klíma: Ide tartoznak az erdeink és kertjeink növényvilágának nagy része. Ezeknek nyáron szükségük van a napsütésre, télen pedig a hűvösebb környezetre, amikor pihennek. Ezek kissé védett körülmények közt elviselik a téli fagyokat. Ha a pihenés elmarad, akkor legyengül a fa, ez előbb-utóbb az elpusztulásukhoz vezet.


Szubtrópusi
(mediterrán) klíma: Ide tartoznak a citrom, narancsfélék, gránátalma és számtalan más fa. Ezek is igénylik a nyári szabad levegőt, napfényt, télen szintén pihenő időszakuk van. A fagyot nem viselik el, esetleg néhány fokot elbírnak. A szobát ezek sem viselik el, nyáron kevés a fény, télen túl meleg van a szobában. 0 és 10 fok közt kellene télen tartani. Ehhez fűtetlen helyiség, pince kell. A lombhullatókat sötétben is lehet télen tartani.


Trópusi (egyenlítői) klíma: Ezek világos ablak mellett kibírnák a szobai hőmérsékletet, de itt más probléma adódik. Ezeken az élőhelyeken a levegő relatív páratartalma a 80 és 100 % közt van, ezt hazai körülmények közt csak üvegházban tudjuk biztosítani. Az én panel szobámban 20% a páratartalom, ez közel sivatagi klíma. Napi 5 liter víz elpárologtatásával felmegy 40 %-ra, ez még mindig alig a fele annak, amit a fa megkívánna. Japánban a klíma sokkal kedvezőbb a bonszáj tartásához, többnyire mégsem a lakásban tartják, csak ha vendég jön, akkor viszik be a házba és helyezik el a „tokonamában”


 Néhány gyakorlati tanács, milyen fát vegyünk:


A kislevelű fikuszfélék jól tarthatók. (Ficus retusa)

Az ezercsillag fácska, télen a túlfűtött szobát nem szereti. (Serissa foetida)

Narancsvirágfa (Murraya paniculata), nagyon ritkán hozzák be, pedig elbírja a panelt.

Podocarpus macrophylla, (kőtiszafa) sajnos ezt is ritkán látni az üzletekben, télen kissé hűvösebb hely ajánlatos.

Kínai szil (Ulmus parvifolia), ez egy kiszámíthatatlan fa, nem tudni miért, van olyan lakás amelyikben megél, máshol hetek alatt tönkremegy.

Ne vegyünk meg olyan fát, amelyiken nincs rajta a latin neve. 2 szóból áll, nem elég, ha csak a nemzetség neve van meg, pl. Ligustrum, mert ebből legalább 20 faj van, eltérő igényekkel.

Ne vegyünk semmilyen tűlevelű, pikkelylevelű fát, fenyőt, borókát, ciprust.

Nem marad meg lakásban az igen gyakran árusított Carmona microphilla, és a Sageretia theezans, ezek üvegházban (esetleg szobai üvegházban) tartandók.

Abban az esetben, ha biztosítani tudunk a teleltetéshez hűvös helyet, (fűtetlen helyiség, lépcsőház, esetleg pince vagy erkély), akkor alaposan megnő azoknak a fajoknak a száma, amit meg tudunk tartani.

~¤~

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr792190865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása