Sokáig azt hitték, hogy a csicsóka szára és gumója csak állatok takarmányozására hasznosítható, de a növény gumója az utóbbi időben jelentős szerepet vívott ki a modern táplálkozásban.
Mindenütt megél, mivel a tápanyagot a talaj mélyebb rétegeiből is képes felhasználni. A jól előkészített és trágyázott talajon bőven terem. Öntözést nem igényel. Kifejlett gyökerei a talaj mélyebb rétegeiből biztosítják a szükséges nedvességet.
A gumót októbertől szedhetjük. Mindig csak annyit szedjünk, amennyit felhasználunk, mert a kiszedett gumókat csak rövid ideig tárolhatjuk, gyorsan romlanak.
Leginkább gumókból, de magról is szaporíthatjuk. A magok általában 20 C fok körül csíráznak, a gumók 8-10 C fokos hőmérsékleten sarjadzanak. A gumókat ősszel és tavasszal lehet ültetni, de legjobb február végén, március elején elvetni.
~¤~