HTML

Tudtad ?

Általam érdekesnek vélt események, történésék, évfordulók, több területet érintve.Úgy gondolom, lesz itt szó, tudományról, technikáról, egészségről, kultúráról, sportról, hobbiról, állatokról, érdekességekről stb...

Friss topikok

Linkblog

ÜDVÖZÖLLEK KEDVES LÁTOGATÓ!

2009.09.29. 10:30 Myzus

Tudod e a patkányról...

 

...hogy a patkány rendkívül találékony, hihetetlenül alkalmazkodó állatfaj, szinte mindent túlél. Valószínüleg az egyetlen szőrös állat, amit egyöntetű utálat övez... Manapság nem csak hajón utaznak, hanem repülőgépen is. A Columbia űrsikló, pl. egyik útja alkalmával 6 "potyautas" patkányt is magával szállított.

    A patkányok gyors tanulása eszményi kísérleti alannyá tette őket a tudomány története folyamán. Azonban az új kutatási eredmények rávilágítottak, hogy a patkányok elképzeléseinket messze meghaladó szintű gondolkodásra képesek.

    A patkányok sikerének két oka van. A testalkatuk tökéletesen alkalmas a behatolásra, elméjük pedig tökéletes tervek kiötlésére teszi őket képessé.

    A patkányokra szárazföldi állatként tekintünk, de valójában kitűnő úszók. A hátsó lábaikkal eveznek, a mellsőkkel pedig kormányoznak. A farok is kormánylapátként működik. A patkányok hihetetlen kitartással úsznak: akár három napig is képesek taposni egy huzamban a vizet. És kiváló búvárok is. Akár három percig is képesek visszatartani a lélegzetüket a víz alatt.

    A patkányok számos betegség, például a tífusz és a bubópestis terjesztői is. A méreg rendszerint csak a tapasztalatlan újoncokkal szemben hatásos. A patkányok szervezete képes alkalmazkodni a mérgekhez, ráadásul a táplálkozásukra jellemző a rendkívüli óvatosság, és összetett viselkedés. Minden új élelmet csak kis adagokban kóstolnak meg. Ha rosszul lesznek tőle, ott hagyják, így elkerülik a halálos mennyiség fogyasztását. Ráadásul tapasztalataikat a többi patkánnyal is megosztják. Ha egy patkány evett valamit, amikor visszajön a többiekhez, egy másik patkány kiszagolja a lehelete alapján, hogy mit evett.

    A patkányok egymással egy titkos nyelven érintkeznek. Ultrahangokkal, azaz olyan magas frekvenciájú hangokkal, amit mi emberek nem hallunk. És nem is értünk. Egy nap leforgása alatt egy patkány több tízezer titkos üzenetet hallathat.

    A patkányok románca röpke, de gyakori. A nőstények négynaponta tüzelnek. Három hétig tart a vemhesség, és akár tizenkét kölyköt is világra hozhatnak. Pár hónap leforgása alatt az utódaik is készen állnak a szaporodásra. Egy év alatt egy patkánypárnak akár tizenötezer utóda is lehet.

-*-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudod-e.blog.hu/api/trackback/id/tr691414988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása